Direktlänk till inlägg 22 april 2013

Albanien dag 5: Från Himara till Saranda och Butrint

Av Ryggan - 22 april 2013 14:15

En gråmulen dag med regn till och från, snuvade oss på tänkt sol och bad i Himara. Efter frukost på balkongen åkte vi vidare längs kusten ner mot Saranda.


Frukostbröd från bageriet - 3 kronor! 

  

Ett besök vid en borg, byggd av Ali Pasha av Tepelena, som tyvärr var låst. Kanske inte öppnat för säsongen...

    

 Ali Pasha verkade under slutet av 1700-tal till dess han blev halshuggen 1822 efter att sultanen förklarat honom skyldig till högförräderi.

Pashan var inflytelserik och hade diplomatiska relationer med europeiska ledare, bland annat Napoleon. Han var en slug och maktlysten politiker men återställde även lag och ordning med egna metoder. Ali Pasha förstod att söndra och härska och sände ut spioner och mördare över hela Balkan för att bevaka hans intressen. En gång dränkte han alla kvinnor i sitt harem. I slottet i Tepelena var det vanligt med våldsamma dryckesorgier och ibland halshöggs några gäster i den allmänna förvirringen och deras avhuggna huvuden bars fram på silvertallrikar. Han sägs dessutom ha haft en enorm sexuell aptit, utan urskiljning vad ålder eller kön beträffar.

Inflytelserik månne, men knappast sympatisk.


Som sagt... man bör inte bli förvånad om det kommer ett gäng kossor på vägen. Uppenbarligen heller inte om bron har rasat eller om Bar Kalasa inte ser fulls så ösig ut som namnet utlovar.

        

Eftersom vädret inte höll måttet för sol och bad passerade vi Saranda och åkte istället till ruinstaden Butrint bara ett par mil söder om Saranda. Efter ett besök av Nikita Chrusjtjov 1959, så byggdes en ny väg mellan Saranda och Butrint, så just den här vägsträckan är inget som man som bilförare behöver dra sig för att köra.

Inträdet till Albaniens stora turisattraktion kostade för oss som ickealbaner kostade inträdet 700 lek - 43 kronor -  medan man som alban betalar 300 lek. Liksom den sovjetiska ledaren, tyckte inte heller vi att Butrint var så märkvärdigt. Det var sumpigt och luktade illa. Området var fullt med grodor och små sköldpaddor och jag stötte även på en orm (en snok som höll på att skrämma livet ur mig). Butrints historia sträcker sig tillbaka till 1000-talet f. Kr och den hade sin storhetstid under romarna som tog kontroll över staden år 167 f. Kr.


     Efter Roms fall tillföll Butrint det bysantinska riket och kristendomen blev huvudreligion. Bland annat byggdes detta baptisteri, dopkapell, som tydligen har ett vackert mosaikgolv. Detta är dock övertäckt med sand för att skyddas mot slitage. På informationstavlan finns ingen bild på hur detta mosaikgolv ser ut. Det får man åka till Tiranas etnografiska museum för att se.

   

Butrint ligger i ett jordbävningsområde och på 200-talet förstördes större delen av staden. Arkeologer har konstaterat att storhetstiden redan då var förbi, så ingen skada skedd. Men skam den som ger sig... Några hundra år senare så blommade staden upp igen men från 550-talet och fram till 1300-talet, då Venedig köpte Butrint, utsattes staden för plundringar, ständiga strider och härskarbyten. I fästningen som ligger högst upp i Butrint finns ett litet museum med några huvudlösa statyer men också kartor över de historiska perioderna som gör att man slutligen berigper hur staden förändrades och utvecklades.


Här utlovas en båtresa till ännu en borg som Ali Pasha byggde 1814.

       

Vi hade dock tröttnat på ruiner och var hungriga och varma. Restaurangen utanför parken blev vår nästa anhalt. En rejäl portion med pasta, 6 kronor, på den enda restaurang som fanns i anslutning till Butrint som är en Albaniens största turistattraktioner. Någon borde kanske upplysa dem om att det läget gör att de skulle kunna ta ut väldigt mycket högre priser.  

 

Saranda var redan under den kommunistiska folkrepublikens dagar en uppskattad badort, vilket gör den mer färdig än flera andra orter vid havet där det byggs frenetiskt på varje obebyggd plätt. Läget är dessutom magnifikt med bebyggelsen på en sluttning ner mot Adriatiska havet.


Vid vackert väder är det nog fantastiskt trevligt att flanera längs Sarandas strandpromenad, men i regn är det mindre kul. Så, vad göra i Saranda när det regnar? Vi bestämde oss för att skämma bort oss på ett lyxigt spahotell i väntan på bättre tiden. Dessvärre spelar inte våra västerländska pengar någon som helst roll då det inte finns några spahotell i Albanien ännu. 

    

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ryggan - 30 juli 2017 13:56

     

Av Ryggan - 1 oktober 2015 21:41

men... det har varit en lååång dag och jag är sjukt trött. Tänker ge upp för ikväll och återkomma i morgon med nya krafter. ...

Av Ryggan - 15 september 2015 10:20

Reseprylar från Coolstuff Joosa Powerbank Det har hänt oss nästan alla under en resa. Vi står där på flygplatsen eller sitter i turistbussen och plötsligt så varnar telefonen för att batterier håller på att ta slut. På flygplatsen visar skyltarna &...

Av Ryggan - 21 augusti 2015 11:18


Vi ska tälta i Tiveden i helgen och det ska bli så härligt att komma ut i skogen igen! Det ser ut som att vädergudarna kommer att vara med oss även om temperaturen sjunker ner mot 7 grader på natten. Underställen är nerpackade, så vi är beredda!! ...

Av Ryggan - 14 augusti 2015 08:13

Ikväll ska vi gå på föreställning vid Konunga-Stollen. Årets företsällning innehållande sång, musik och eld heter  "Gruvtagen - Bergets inre väsen"     Detta utlovas:"föreställningen startar i skymningen för att få Gruvparkens unika miljö och tr...

Presentation


Denna blogg kommer att handla om resor i olika former, men framför allt om billiga resor som ger möjlighet till lite vardagsflykt, samt de små utflykterna hemmavid.
Jag skulle vilja att det blir ett levande reseforum, så lägg gärna till information om du

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22 23 24 25 26
27
28
29
30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards