Direktlänk till inlägg 19 juli 2013

Betongbrutalitet anno 1936-1939

Av Ryggan - 19 juli 2013 22:30

Det ingick inte frukost i rumspriset så vi köpte till det (innan vi visste att vi inte skulle få bo på det hotell som vi bokat). Ganska motvilligt gick vi alltså till det hotell där vi trodde att vi skulle bo för att inmundiga frukosten, som vi inte hade en aning om vad den kostar, men det lär vi bli varse. Frukosten var i allafall helt ok och vi fick avnjuta den till havsutsikt.


Så bar det av mot Prora, det vi egentligen kommit till Rügen för att se.

  

Det 5 km långa "KdF-havsbadet" - byggdes i Prora mellan 1936 - 1939. Uppdragsgivare var det nationalsocialistiska "Kraft genom glädje" ("Kraft durch Freude"). Målet var att skapa en övernattningsmöjlighet för 20 000 personer under en 10-dagars "totalsemester" med service. Alla rum skulle ha havsutsikt. Det skulle även byggas en "festhall" för alla 20 000 personer. 

 

Planen i grova drag: Med utgångspunkt från en central festplats skulle det 5 km långa hotellet byggas symmetriskt åt båda hållen. Sexvåningshusen med gästrum skulle, åt landsidan, avgränsas med trapphus och åt sjösidan med "liggterasser" och restauranger. Planen var att måla fasaden vit samt att bygga Europas fösta simhall med konstgjorda vågor, utsiktstorn och havsbryggor för angöring av KDF-kryssningsfartygen som skulle göra "totalsemestern" fullkomlig. 


Vi började vid informationscentrat och museet där. För 7 Euro fick vi komma in och se en film med engelsk text. I övrigt var allt på tyska (förutom en utställning om bokbrännarnatten) och tyvärr var det väldigt lite som rörde själva byggandet av Prora. 

 

Efter museibesökt gick vi runt den södra kroppen och tillbaka till centrum igen. En liten nätt promenad på bara cirka 4 km (eftersom hela hotellets huskropp är typ 5 km). Jag förstår att det finns en marknad för cykeluthyrning här. Det finns självklart ett litet tåg för dem som varken orkar gå eller cykla.

 

Hotellet som aldrig tar slut... sett från stranden.

   

En passage ner till stranden.

        

Här skulle det ha varit en restaurang med utsikt ner mot havet.

       

Hotellet sett från framsidan.

Tyvärr ser hela sydsidan ut lite som Skänninge marknad med färgglada skyltar, glassbarer, ölserveringar, cykeluthyrare och så vidare. Ett företag håller på att restaurera en kropp för att sälja lyxlägenheter. Kanske en framtida investering?


Det var två lägenheter mitt i huskropparna som verkade vara inredda som lägenheter, och en som var på väg att bli.

 

Vi såg en helt öppen lägenhet, utrustad med fönster från golv till tak, där det stod en kvinna tillsammans med en man och tittade på en ritning. Lite märligt att välja en lägenhet mitt i en mer eller mindre förfallen huskropp, men det kanske finns en viss charm i det med.


Vi åt lite matsäck nere på stranden, som verkligen är hur fin som helst, medan vi beundrat några nakenbadare. Idag är det mycket skog mellan själva hotellet och stranden. Enligt Hitlers planer skulle stranden gå fram till huskroppen. När vi var klara gick vi över den stora festplatsen, som idag bara är en sandig yta med tallar, mot den norra huskroppen.

  

När vi väl nått den norra huskroppen, gick vi bort till det som nu är inrett som ungdomshostel. Det var kul att få se hur det ser ut när det är i ordningställt. Vi gick in för att se hur själva inredningen såg ut, och det var först då som vi fick grepp om själva planlösningen. Idag är rummen ihopslagna så att två rum blir ett, men de har fortfarande alla hygienutrymmen i trapphuskropparna. Norrsidan kändes, trots hostellet som ju bara låg i ena hörnet, mer öde och mer naturlig.

             

Vi avslutade Proravistelsen med att besöka ännu ett museum som låg i den södra huskroppen. Även här kostade inträdet 7 Euro. Förutom en stor modell av Prora där man på riktigt ser hur hela Prora var tänkt att se ut, var museet mest en spretig kombo av utställningar om allt från symaskiner till radioutrustning. 


På översta våningen stötte vi helt oväntat på en modell av hur Prora faktiskt ser ut idag, och såg att de ruiner som vi läst om ligger långt bortanför hostellet och att det var därför vi inte sett dem. Efter hostellet låg, det idag helt bortsprängda block 5. Block 6, är det som bara började sprängas och som idag är ruiner. 

  

Jag försöker räkna ut hur många rum det är per sektion.

      

I det stora hela var det ett dåligt museum men jag kände att jag behövde se den modellen för att få en ordentlig överblick av området.


Eftersom husen är så långa och det handlar om flera km, som nu är igenvuxet med tallar, så går det inte att se hur stort området faktiskt är. Det går heller inte att få någon uppfattning om hur det var tänkt att bli. Ett litet nätt utsiktstorn för att se allt uppifrån, skulle inte vara någon dum idé. 

På modellen ser man ett tänkt utsiktstorn vid festplatsen. Synd att de inte hann bygga det, för det skulle jag gärna betala en slant för istället för de ganska dåliga museum som finns idag.


När vi var klara med det Prora som står kvar idag åkte vi vidare till ruinen, block 6, som vi sett på modellen. Det var inte helt lätt att hitta dit och det slutade med att vi körde på en cykelbana. Hur vi annars skulle ta oss dit lyckades vi aldrig lösa. Det funkade och förutom en stor parkering så stod mycket bilar där. Kanske tänkt att man ska samköra med cyklisterna. 

   

         

Själva huskroppen är fortfarande intakt och trapporna hänger fortfarande kvar i trapphuset. 

    

Att se Prora var coolt. Att se ruinen av det som finns kvar av block 6 var riktigt coolt. Allt är förvisso avspärrat men bara halvhjärtat. Alltså inga som helst problem att smita under avspärrningen för att ta några coola kort inne i block 6.


En helt klart minnesvärd dag med mycket intryck men... precis som Auschwitz var även Prora en del av nazismen även om det hade ett  annat syfte. Gemensamt är att de upprättades utifrån en rasistisk utgångspunkt. I Auschwitz skulle underlägsna raser utrotas medan den ras som nazisterna värnade om skulle belönas i Prora. Detta måste man vara tydlig med så att inte Prora kan användas som motvikt  till koncentrationslägren för att visa upp en ”god sida” av nazismen.


På vägen tillbaka till Lohme stannde vi i Sassnitz centrum. Mitt på stora torget står Rügen hotell -  byggd enligt den socialistiska modellen.

 

Just innan Lohme svängde vi in mot Ranzow slott. Ett lyxhotell med golfbana där vi inte ens torde ta en öl i baren, med tanke på att man förmodligen inte förväntas dricka annat än champange där. Restaurangen var för tom med för många bländvita stärkta dukar med på tok för många kypare för att kännas bekväm.

Vi åkte tillbaka till Lohme och gick till en restaurang som hörde till Hotel Nordwind längre upp på gatan (det fanns typ bara en gata) i Lohme. Där fanns det en supermysig liten uteservering och personalen var helt fantastisk. Det gick fort och lätt och maten var rikitgt god. När maten skulle betalas sa sambon att det ju var synd att vi inte bokat rum på detta hotellet i stället för det vi bor på. Kvinnan flinade och frågade; "var bokade ni och var hamnade ni?". Med andra ord lär ju inte vi vara de första som gått på "Helgas" fina beskrivning på www.hotels.com. Vi fick med oss en liten broschyr ifall om att vi någon gång har vägarna förbi, så att vi då slipper bo hos "Helga", eller för alla andra som vill åka dit. Boka då hos www.hotel-nordwind.de.

 

Lohme... en liten ort. En liten mysig ort alldeles vid havet. Ligger bra till i förhållande till Sassnitz och med tanke på att ön inte är så stor så går det relativt fort att ta sig dit man ska. Några få restauranger och en liten affär. Förutom "Helgas" hotellimperium bestående av tre byggnader, så fanns där ytterligare några hotell och Guest Houses. Helt klart ett bra alternativ om man vill komma undan lite billigare.


Dags att sova!!

Natti natti.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ryggan - 30 juli 2017 13:56

     

Av Ryggan - 1 oktober 2015 21:41

men... det har varit en lååång dag och jag är sjukt trött. Tänker ge upp för ikväll och återkomma i morgon med nya krafter. ...

Av Ryggan - 15 september 2015 10:20

Reseprylar från Coolstuff Joosa Powerbank Det har hänt oss nästan alla under en resa. Vi står där på flygplatsen eller sitter i turistbussen och plötsligt så varnar telefonen för att batterier håller på att ta slut. På flygplatsen visar skyltarna &...

Av Ryggan - 21 augusti 2015 11:18


Vi ska tälta i Tiveden i helgen och det ska bli så härligt att komma ut i skogen igen! Det ser ut som att vädergudarna kommer att vara med oss även om temperaturen sjunker ner mot 7 grader på natten. Underställen är nerpackade, så vi är beredda!! ...

Av Ryggan - 14 augusti 2015 08:13

Ikväll ska vi gå på föreställning vid Konunga-Stollen. Årets företsällning innehållande sång, musik och eld heter  "Gruvtagen - Bergets inre väsen"     Detta utlovas:"föreställningen startar i skymningen för att få Gruvparkens unika miljö och tr...

Presentation


Denna blogg kommer att handla om resor i olika former, men framför allt om billiga resor som ger möjlighet till lite vardagsflykt, samt de små utflykterna hemmavid.
Jag skulle vilja att det blir ett levande reseforum, så lägg gärna till information om du

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Juli 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ billiga-resor med Blogkeen
Följ billiga-resor med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se