Direktlänk till inlägg 24 juli 2013

Genom Danmark och hem

Av Ryggan - 24 juli 2013 22:30

Vissa i sällskapet har sovit mer än andra i bastuhettan, så det var en trögstartad morgon.


Efter frukost packade vi ihop oss och åkte mot Danska gränsen med ett stopp vid Nielsen´s Border Shop där vi bunkrade öl och vin. Efter att vi fyllt i en exportdeklaration där vi intygade att vi är bosatta i Skandinavien, inte arbetar i Tyskland, samt att vi under dagens lopp tänker föra ut alla pantfria dryckesvaror till ett Skandinaviskt land, kunde vi betala och lasta ut i bilen.

    

Vi passerade gränsen och åkte in i Danmark.

 

Vi gjorde ett litet lunchstopp i Odense, HC Andersens födelsedag.  Vi runt och tittade lite på slottet och i den gamla delen av staden där HC Andersens hus finns.  

  

Odense slott som ligger i Kongens Have, byggdes från början som ett sjukhus 1280 avJohanniterorden och blev senare till ett kloster. Först 1579 byggdes det om till till Odense slott på befallning av Fredrik II.


Hans Christian Andersens hus.

 

Vi körde vidare och gjorde ett kort stopp för att beundra bron över Stora Bält med den lilla ön Sprogø


Omkring 1170 byggde Valdemar den store ett vakttorn som skulle säkra Stora Bält från sjörövare. Ruinerna kan ses från Stora Bältsbron. Omkring 1520 bosatte sig Kristian II:s nederländska bönder på Sprogø, och i 120 år bedrevs lantbruk på ön. Ön har också från 1569 till nutid använts som härbärge för resande som på vintern tvingats söka en nödhamn. I början av 1900-talet ägdes ön av De Danske Statsbaner och fungerade som telegrafstation och mellanhamn för isbrytarna.

 

ET FÆNGSEL FOR ”LØSAGTIGE” KVINDER

År 1922 startade Christian Keller en anstalt på Sprogø för sinnesslöa och omyndigförklarade kvinnor, som blev betraktade som en fara för samhället. På ön drev de eget lantbruk och var isolerade från övriga världen. Christian Keller definerede dem som ”…den klasse af let åndssvage kvinder, hvis erotik frembyder en væsentlig fare i det frie samfund for udbredelse af kønssygdomme”. Genom isolering på ön undvek man även att dessa kvinnor blev gravida och därmed inte kunde föra de dåliga generna vidare. Många tragiska öden blev resultatet av denna inspärrning, som i genomsnitt varade i sju år. Det fanns plats för omkring 50 kvinnor på anstalten som stängde 1961.

Vi bestämde oss för att inte stanna något mer i Danmark, och körde över Öresundsbron och begav oss hem. 


Förutom några öl som genast ställdes in på kylning till kvällens fotbollsmatch, så var detta vad som kom med hem från Tyskland. 

  

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ryggan - 30 juli 2017 13:56

     

Av Ryggan - 1 oktober 2015 21:41

men... det har varit en lååång dag och jag är sjukt trött. Tänker ge upp för ikväll och återkomma i morgon med nya krafter. ...

Av Ryggan - 15 september 2015 10:20

Reseprylar från Coolstuff Joosa Powerbank Det har hänt oss nästan alla under en resa. Vi står där på flygplatsen eller sitter i turistbussen och plötsligt så varnar telefonen för att batterier håller på att ta slut. På flygplatsen visar skyltarna &...

Av Ryggan - 21 augusti 2015 11:18


Vi ska tälta i Tiveden i helgen och det ska bli så härligt att komma ut i skogen igen! Det ser ut som att vädergudarna kommer att vara med oss även om temperaturen sjunker ner mot 7 grader på natten. Underställen är nerpackade, så vi är beredda!! ...

Av Ryggan - 14 augusti 2015 08:13

Ikväll ska vi gå på föreställning vid Konunga-Stollen. Årets företsällning innehållande sång, musik och eld heter  "Gruvtagen - Bergets inre väsen"     Detta utlovas:"föreställningen startar i skymningen för att få Gruvparkens unika miljö och tr...

Presentation


Denna blogg kommer att handla om resor i olika former, men framför allt om billiga resor som ger möjlighet till lite vardagsflykt, samt de små utflykterna hemmavid.
Jag skulle vilja att det blir ett levande reseforum, så lägg gärna till information om du

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Juli 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ billiga-resor med Blogkeen
Följ billiga-resor med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se