Alla inlägg under juli 2013

Av Ryggan - 21 juli 2013 22:15

Vi gick längs strandpromenaden och hittade strax en väldigt mysig restaurang där vi slog oss ner och beställde in var sin öl och bad om menyer. De kom på tyska, så vi frågade om de möjligvis hade någon meny på engelska? Nej, men visst är väl vi svenska, så då går det väl bra med en svensk meny. Som om det skulle vara så naturligt att fråga efter en meny på sitt eget språk när man befinner sig utomlands. Dessa tyskar...


Jag var superlycklig över att få sitta i en av de fina strandstolarna och äta middag.

  

Vi traskade runt och såg oss om, drack några öl och började sen gå tillbaka mot hotellet. Sambon fick syn på glass och avslutade kvällen med blå glass. Förväntade mig att blå glass skulle smaka friskt och fräscht men den smakade smörkola. Mycket skumt.

    


Av Ryggan - 21 juli 2013 17:19

Vi åt frukost redan vid 07-tiden och det var redan så stört varmt att det inte fanns något annat att göra än att åter gå ner till stranden för att finna lite svalka. Vi var inte där först. Folk började komma med packning och mat för en hel dag innan vi ens svalt vårt kaffe.

 

Vid 14-tiden åkte vi tillbaka till Binz och checkade in på Hotell Rugard från 1866. Ett elegant hotell med fantastiskt dålig smak när det gäller inredning. 

 

Vi blev varmt välkomnade till vårt rum som var superfint trots inredningen :) I badrummet fanns, förutom flaskor med schampo och krämer, även en värmelampa. Som om det skulle behövas....

       

Enda stället på hotellet där man kommer åt nätet är i hotellbaren med inredning a la bad taste. En bar, men ännu ingen servering.


Med andra ord har det blivit hög tid att gå ut och göra Binz!


Av Ryggan - 20 juli 2013 21:15

Ännu en frukost på "Helgas" hotell där vi idag snodde med oss några mackor för att ha till senare. Jag fick även med en liten förpackning med nutella :)


Första stoppet för dagen var nationalparken Jasmund som är känd för sina kalkstensklippor. Vi valde att gå den lätta vägen till Kungstronen - bara 3 km - genom den förtrollande vackra bokskogen som var så tät att det var som att gå under ett grönt tak. 

       

När vi väl kom fram till själva klippan ville de att vi skulle betala 7 Euro styck för att få komma in och titta ner på hur den branta kalkstensklippan störtade ner i havet. Nej tack! Vi gick istället till Victoriautsikten, ca 1 km längre bort och fick därifrån en perfekt utiskt över kalkstensklippan som kallas Kungstronen.

 

Kungstronen sett från Viktoriautsikten.

 
Viktoriautsikten.


Alltså... om man inte är extremt intresserad av bokskog och kryp, kalksten och andra mineraler så finns det ingen anleding att betala 7 Euro per man, vilket de gärna ser att du gör redan vid parkeringen. Gå istället in i parken och ströva dit du känner för att gå. Om man inte orkar gå så kan man självklart åka buss.


Eftersom det var ännu en väldigt het dag åkte vi till den norra stranden vid Prora. Stranden är helt enorm och väldigt fin. På den södra sidan är det lite mindre naket än på den norra. Jag har aldrig sett så många nakna människor på en allmän strand förut. Ingen kiosk närheten men då och då kom glassbilen åkande så att vi kunde köpa glass och kall läsk.

     

När vi fått nog av sol och bad så åkte vi till den lilla orten Binz, som är den största bad- och kurorten vid Prorer vik. Under 1870-talet utvecklades Binz till ett turistmål och 10 år senare blev orten officiellt en badort.

 

Den 370 meter långa bryggan från mitten av 1800-talet. 

 

       

De fantasstiska strandsolstolarna som fanns överallt på Rûgen. I want one!!          

Strandpromenaden med en något annorlunda förbudsskylt och så fula skor att ingen vill ha dem trots att de är gratis.

 

 

 


Det var en sandskulpturtävling i Binz. Vi lyckades inte hitta var alla dessa statyer fanns, eller... Helt ärligt. Vi letade aldrig efter dem, men såg några statyer längs stranden och bland alla de fina hotellen.

               

I Binz tänker man även på hundarna.

 

Lördagkväll i Binz mitt under högsäsong och vi hade inte förbokat något boende. Alltså hittade vi ingenstans att bo utan åkte längre söderut till den lilla orten Göhren, som var ett litet mini-Binz. Det var fullbokat även här, om vi inte ville hyra ett rum ganska lång från själva byn och stranden. Det fanns en camping, men den kändes som ett enda stort jippo, och där hade vi heller ingen lust att bo. 

 

Vi bestämde oss för att tälta (dock inte på en camping) och åkte förbi en supermarket för att handla lite middag. I Sverige lockar man med kunderna att impulsköpa godis. I Tyskland lockar man med... sprit!!  

Vi åkte tillbaka till Prora och slog upp tältet vid ruinen. Eftersom man bara får campa på campingplats i Tyskland, tänkte vi att vi nog kunde gömma oss ganska väl där. Inte nog med att vi var olagliga som tältade på icke anvisad plats. Vi slog dessutom upp tältet just innanför naturreservatsgränsen. OUPS! 

Till vårt försvar så såg vi faktiskt andra som tältade här igår. Dessutom stod det flera husbilar på parkeringen  en bit bort.

 

När vi ändå brutit mot alla lagar som finns när det gäller camping, så bröt vi mot ännu en när vi tände grillen. Middagen smakade fantastiskt och att se mörkret sänka sig över ruinen var mäktigt! 

     


  

Av Ryggan - 19 juli 2013 22:30

Det ingick inte frukost i rumspriset så vi köpte till det (innan vi visste att vi inte skulle få bo på det hotell som vi bokat). Ganska motvilligt gick vi alltså till det hotell där vi trodde att vi skulle bo för att inmundiga frukosten, som vi inte hade en aning om vad den kostar, men det lär vi bli varse. Frukosten var i allafall helt ok och vi fick avnjuta den till havsutsikt.


Så bar det av mot Prora, det vi egentligen kommit till Rügen för att se.

  

Det 5 km långa "KdF-havsbadet" - byggdes i Prora mellan 1936 - 1939. Uppdragsgivare var det nationalsocialistiska "Kraft genom glädje" ("Kraft durch Freude"). Målet var att skapa en övernattningsmöjlighet för 20 000 personer under en 10-dagars "totalsemester" med service. Alla rum skulle ha havsutsikt. Det skulle även byggas en "festhall" för alla 20 000 personer. 

 

Planen i grova drag: Med utgångspunkt från en central festplats skulle det 5 km långa hotellet byggas symmetriskt åt båda hållen. Sexvåningshusen med gästrum skulle, åt landsidan, avgränsas med trapphus och åt sjösidan med "liggterasser" och restauranger. Planen var att måla fasaden vit samt att bygga Europas fösta simhall med konstgjorda vågor, utsiktstorn och havsbryggor för angöring av KDF-kryssningsfartygen som skulle göra "totalsemestern" fullkomlig. 


Vi började vid informationscentrat och museet där. För 7 Euro fick vi komma in och se en film med engelsk text. I övrigt var allt på tyska (förutom en utställning om bokbrännarnatten) och tyvärr var det väldigt lite som rörde själva byggandet av Prora. 

 

Efter museibesökt gick vi runt den södra kroppen och tillbaka till centrum igen. En liten nätt promenad på bara cirka 4 km (eftersom hela hotellets huskropp är typ 5 km). Jag förstår att det finns en marknad för cykeluthyrning här. Det finns självklart ett litet tåg för dem som varken orkar gå eller cykla.

 

Hotellet som aldrig tar slut... sett från stranden.

   

En passage ner till stranden.

        

Här skulle det ha varit en restaurang med utsikt ner mot havet.

       

Hotellet sett från framsidan.

Tyvärr ser hela sydsidan ut lite som Skänninge marknad med färgglada skyltar, glassbarer, ölserveringar, cykeluthyrare och så vidare. Ett företag håller på att restaurera en kropp för att sälja lyxlägenheter. Kanske en framtida investering?


Det var två lägenheter mitt i huskropparna som verkade vara inredda som lägenheter, och en som var på väg att bli.

 

Vi såg en helt öppen lägenhet, utrustad med fönster från golv till tak, där det stod en kvinna tillsammans med en man och tittade på en ritning. Lite märligt att välja en lägenhet mitt i en mer eller mindre förfallen huskropp, men det kanske finns en viss charm i det med.


Vi åt lite matsäck nere på stranden, som verkligen är hur fin som helst, medan vi beundrat några nakenbadare. Idag är det mycket skog mellan själva hotellet och stranden. Enligt Hitlers planer skulle stranden gå fram till huskroppen. När vi var klara gick vi över den stora festplatsen, som idag bara är en sandig yta med tallar, mot den norra huskroppen.

  

När vi väl nått den norra huskroppen, gick vi bort till det som nu är inrett som ungdomshostel. Det var kul att få se hur det ser ut när det är i ordningställt. Vi gick in för att se hur själva inredningen såg ut, och det var först då som vi fick grepp om själva planlösningen. Idag är rummen ihopslagna så att två rum blir ett, men de har fortfarande alla hygienutrymmen i trapphuskropparna. Norrsidan kändes, trots hostellet som ju bara låg i ena hörnet, mer öde och mer naturlig.

             

Vi avslutade Proravistelsen med att besöka ännu ett museum som låg i den södra huskroppen. Även här kostade inträdet 7 Euro. Förutom en stor modell av Prora där man på riktigt ser hur hela Prora var tänkt att se ut, var museet mest en spretig kombo av utställningar om allt från symaskiner till radioutrustning. 


På översta våningen stötte vi helt oväntat på en modell av hur Prora faktiskt ser ut idag, och såg att de ruiner som vi läst om ligger långt bortanför hostellet och att det var därför vi inte sett dem. Efter hostellet låg, det idag helt bortsprängda block 5. Block 6, är det som bara började sprängas och som idag är ruiner. 

  

Jag försöker räkna ut hur många rum det är per sektion.

      

I det stora hela var det ett dåligt museum men jag kände att jag behövde se den modellen för att få en ordentlig överblick av området.


Eftersom husen är så långa och det handlar om flera km, som nu är igenvuxet med tallar, så går det inte att se hur stort området faktiskt är. Det går heller inte att få någon uppfattning om hur det var tänkt att bli. Ett litet nätt utsiktstorn för att se allt uppifrån, skulle inte vara någon dum idé. 

På modellen ser man ett tänkt utsiktstorn vid festplatsen. Synd att de inte hann bygga det, för det skulle jag gärna betala en slant för istället för de ganska dåliga museum som finns idag.


När vi var klara med det Prora som står kvar idag åkte vi vidare till ruinen, block 6, som vi sett på modellen. Det var inte helt lätt att hitta dit och det slutade med att vi körde på en cykelbana. Hur vi annars skulle ta oss dit lyckades vi aldrig lösa. Det funkade och förutom en stor parkering så stod mycket bilar där. Kanske tänkt att man ska samköra med cyklisterna. 

   

         

Själva huskroppen är fortfarande intakt och trapporna hänger fortfarande kvar i trapphuset. 

    

Att se Prora var coolt. Att se ruinen av det som finns kvar av block 6 var riktigt coolt. Allt är förvisso avspärrat men bara halvhjärtat. Alltså inga som helst problem att smita under avspärrningen för att ta några coola kort inne i block 6.


En helt klart minnesvärd dag med mycket intryck men... precis som Auschwitz var även Prora en del av nazismen även om det hade ett  annat syfte. Gemensamt är att de upprättades utifrån en rasistisk utgångspunkt. I Auschwitz skulle underlägsna raser utrotas medan den ras som nazisterna värnade om skulle belönas i Prora. Detta måste man vara tydlig med så att inte Prora kan användas som motvikt  till koncentrationslägren för att visa upp en ”god sida” av nazismen.


På vägen tillbaka till Lohme stannde vi i Sassnitz centrum. Mitt på stora torget står Rügen hotell -  byggd enligt den socialistiska modellen.

 

Just innan Lohme svängde vi in mot Ranzow slott. Ett lyxhotell med golfbana där vi inte ens torde ta en öl i baren, med tanke på att man förmodligen inte förväntas dricka annat än champange där. Restaurangen var för tom med för många bländvita stärkta dukar med på tok för många kypare för att kännas bekväm.

Vi åkte tillbaka till Lohme och gick till en restaurang som hörde till Hotel Nordwind längre upp på gatan (det fanns typ bara en gata) i Lohme. Där fanns det en supermysig liten uteservering och personalen var helt fantastisk. Det gick fort och lätt och maten var rikitgt god. När maten skulle betalas sa sambon att det ju var synd att vi inte bokat rum på detta hotellet i stället för det vi bor på. Kvinnan flinade och frågade; "var bokade ni och var hamnade ni?". Med andra ord lär ju inte vi vara de första som gått på "Helgas" fina beskrivning på www.hotels.com. Vi fick med oss en liten broschyr ifall om att vi någon gång har vägarna förbi, så att vi då slipper bo hos "Helga", eller för alla andra som vill åka dit. Boka då hos www.hotel-nordwind.de.

 

Lohme... en liten ort. En liten mysig ort alldeles vid havet. Ligger bra till i förhållande till Sassnitz och med tanke på att ön inte är så stor så går det relativt fort att ta sig dit man ska. Några få restauranger och en liten affär. Förutom "Helgas" hotellimperium bestående av tre byggnader, så fanns där ytterligare några hotell och Guest Houses. Helt klart ett bra alternativ om man vill komma undan lite billigare.


Dags att sova!!

Natti natti.

Av Ryggan - 18 juli 2013 22:30

Vi åt middag på en liten mysig restaurang där det var fullsatt till skillnad mot "Helgas" restaurang.


Väl färdigätna gick vi ner till stranden och tittade på solnedgången och sen fanns det inte så mycket mer att göra i Lohme än att gå till vila i "Helgas" sunkiga rum.

         

     

    

Av Ryggan - 18 juli 2013 18:58

Uppstigning i ottan för att vi skulle hinna äta frukost innan det var dags att ge sig av till färjan. Det var en bra hotellfrukost med restaurang högst upp med utiskt över färjorna som just kommit in i hamn. Mer underhållning än så behövs inte så tidigt på morgonen.

Väl ombord på båten försökte vi sitta i ett av vilrummen, men en koreansk familj (eller liknande) hade en lite väl hög ljudnivå för att det där med vila skulle bli aktuellt. Vi gick istället ut på däck eftersom det var strålande väder, och hittade en ledig bänk där vi slog oss ner. Fyra timmar på en supersunkig färja känns som ganska lång tid, och sambon hade varken en bok eller tidning att roa sig med. Något som heller inte fanns att köpa på färjan. Slutligen såg vi trots allt Rügens strand.
                                                     
Efter att först ha åkt åt fel håll, nådde vis lutligen Lohme, den lilla by drygt 1 mil väster om Sassnitz där vi bokat vårt hotell. Det låg helt fantastiskt med en storslagen utsikt ut över havet och själva hotellet såg verkligen rart ut. Vilken lyckträff!!

 
Rummet var inte klart för incheckning men vi pratade en stund med hotellets ägarinna som var en stor och bastant tyska med stor näsa. Hotellet var lite likt ett vandrarhem i standard men ändå mysigt. Jag frågade om vi får ett rum med utsikt men nej, det hade vi inte bokat så det blir det inte. Nåja. Spelar kanske inte så stor roll. Tyska damen gav oss förslag på saker vi kunde göra i väntan på att rummet skulle bli klart. Vi åkte således mot öns norra udde, Kap Arkona, genom vackra och täta alléer, genom ett landskap som helt klart påminde om Skåne med sina öppna fält, men som på något sätt bjöd på ännu mer.
       

När vi var i närheten av någon strand, vilket det finns gott om på Rügen, så stod det hundratals bilar parkerade i vägrenen trots förbudsskyltar som sa att man inte fick parkera vid sidan av vägen.
  

Väl framme vid Kap Arkona, betalade vi 4 Euro för att parkera. Eftersom vi inte visste om det fanns möjlighet till mat längs vägen ut till fyren valde vi att äta lunch på en liten servering vid själva centrat just vid parkeringen. Om man inte ville äta fischbrötchen, rå fisk i bröd, fanns det bara ett alternativ. Bratwurst.

Det  blev två stycken bratwurst med stekt potatis, en öl som vi delade på och två flaskor med vatten. Allt till en liten nätt summa om 17,10 Euro. Sjukt dyrt i Tyskland!! Det smakade förvisso gott, men hallå! Det var ju trots allt bara korv och potatis, och vi fick inte ens ketchup till korven!

 
Om man inte orkar gå de 2 km till fyren så kan man åka tåg för 3,5 Euro t/r eller häst och vagn (vet inte vad det kostade). Vi valde att gå och det var en trevlig promenad genom en by med små söta hus med halmtak, och.... massor med serveringar längs hela vägen. Med andra ord, ingen mening att äta lunch vid själva centrat vid parkeringen.           
                                                   
Längst ut på udden ligger så den berömda gamla fyren från 1826 och den högre och nyare fyren byggd 1902.

 

Förutom fyrarna så fanns det även ett bunkersystem från andra världskriget som man kunde gå in i, men alla skyltar tyska samt guidningen var på tyska. Alltså inget som vi tänkte betala 7 Euro för att besöka.

 

Väl tillbaka på centrat så hade vi slagit ihjäl de timmar som vi blivit tillsagda att vara borta, och återvände till Lohme för att nu checka in på hotellet. När vi väl kommer dit så hade den tyska damen förvandlats och var inte längre trevlig på en fläck-  Därför kommer jag från och med nu kommer att kalla henne Helga, eftersom det är det namn som låter elakast på tyska. Vi blev bryskt visade till ett helt annat hotell längst upp på gatan. Eller... inte ens det. Till baksidan av detta hotell där vårt rum låg i en liten utbyggnad. Varför sa hon inget om att vi skulle bo någon annanstans när vi var där tidigare idag? Vi fick ett sunkigt jävla rum som luktade fukt och där heltäckningsmattan var extremt skitig och fläckig. Den var grön men efter ett tag såg vi att den tydligen varit orange från början vilket fortfarande syntes inne i de mörka hörnen. Till detta vedervärdiga rum hörde en uteplats som var full med ogräs och inte så mycket som en plaststol. Någon havsutsikt hade vi förstås inte.

       

Vi kände oss duktigt blåsta och kollade genast upp vår bokning. I den står det att vi har bokat ett rum på Am Ostseegarten och det är till och med en bild på just det hotellet på vår bokning. När vi tittar noggrannare står det lite finstilt att rummet ligger i en annexbyggnad. Annexbyggnad my ass! Vi har ju blivit flyttade till ett helt annat hotell och de bilder som visades på www.hotels.com stämmer då rakt INTE överens med det rum som vi befann oss i. Jag har inget emot att bo enkelt, men jag tycker inte att det är OK när jag förväntar mig något annat. Som alla andra så tycker jag helt enkelt inte om att bli lurad. 


Jag ringde receptionen och hamnade hos "Helga" och frågade om rummet hade wifi och fick till svar att det finns i restaurangen på det hotell som vi bor på men först efter klockan 18. What!!

Jag gick ut till restaurangen och höll på att vända i dörren. Vilken stank!! Jag skulle bli mer än förvånad om det faktiskt är så att det kommer några matgäster hit.
Jag hittade en liten pojke i köket som mycket riktigt bekräftade att det inte finns något wifi förrän kocken kommer klockan 18.

I väntan på kocken gick vi ner mot havet och drack ett glas vin medan vi beundrade utsikten. Bör tilläggas att vi inte skådade utsikten från vårt sunkhotell utan från ett som låg intill.

   

Strax efter klockan 18 gick jag tillbaka in till restaurangen och möts av kocken som säger att han slagit igång nätet. Jag upplyser honom om att det i så fall inte fungerar och han går då och hämtar sin mobil och säger ursäktande att det visst hade kopplat ifrån. Vi får alltså surfa från den krakens mobil!

För att vara snäll la han sin mobil inne i disken för att täckningen skulle nå in till vårt rum.


Nu ska vi gå och äta middag och vi kommer inte att äta på häxan "Helgas" restaurang!

Av Ryggan - 17 juli 2013 22:15

Medan vi åkte tillbaka mot Malmö så klarnade det upp och solen tittade fram. Vi åkte till Bunkeflostrand, just söder om Malmö, där vi satte oss och åt lunch på stranden med utsikt över Öresundsbron.

     

Vi åkte vidare ner till Falsterbo, men när vi väl kom dit visste vi inte vad vi skulle göra, så vi landade på stranden där vi låg och lapade sol under eftermiddagen. Det var varmt och skönt att ligga i sanden men så snart man stoppade fötterna i vattnet så tappade man känseln för att det var så gräsligt kallt!! Jag lyckades bara doppa mig upp till midjan. Sen var det kört.


Vi tyckte att det var lite trist att det inte fanns någon kiosk på stranden eftersom vi hade börjat fantisera om glass. Till vår stora lycka hör vi ett barn i närheten utbrista "Nu kommer glassbåten!".

Mycket riktigt. Det kom ett litet piratskepp åkandes där man kunde köpa glass. Man fick gå ombord via en landgång men när man väl betalt fick man gå på plankan och hoppa ner i det kalla vattnet. Hur kul som helst!

 

När vi kände oss färdigbadade körde vi vidare mot Trelleborg där vi skulle tillbringa natten eftersom färjan till Sassnitz avgår redan 07:45 imorgon med incheckning 45 minuter innan.


För 950 kronor fick vi ett rum på Hotell Horizont, på Strandgatan 9, alldeles nere vid färjeterminalen. Det såg mest ut som en stor färja på insidan och rummen som hytter, men i övrigt var det väl inget större fel. Ska man inte åka med en tidig färja så tycker jag dock inte att man ska ödsla pengar på att bo här.

   

Vi gav oss ut på stan för att se oss om och för att äta middag. Eftersom Trelleborg stoltserar med sin gamla borg Trelleborgen som det som är mest sevärt, så gick vi först dit. Kanske är roligt att vara där mitt på dagen när de har en massa medeltida jippon på gång, men så här på kvällen var det inte mycket att hurra för.

Vi gick förbi en Folkets park där det var Allsång och vi slank in för att titta och lyssna en liten stund.

 

   

Vi hittade egentligen bara tre restauranger som var öppna längs gågatan. På den ena stod det en trubadur och ylade och plågade Trelleborg kvällen lång. Trots att vi inte valde den uteserveringen, så fick även vi ta del av den excelenta underhållningen. Maten som serverades, var så där och hela intrycket av Trelleborg kändes dessvärre ganska unket.


Vi gjorde kväll ganska tidigt. Ingen mening med att sitta och få dålig musik till spis.


Sov gott!!

Av Ryggan - 17 juli 2013 13:24

En liten tripp till Barsebäck för att studera kärnverkskropparna.

 

    

Presentation


Denna blogg kommer att handla om resor i olika former, men framför allt om billiga resor som ger möjlighet till lite vardagsflykt, samt de små utflykterna hemmavid.
Jag skulle vilja att det blir ett levande reseforum, så lägg gärna till information om du

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Juli 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards