Direktlänk till inlägg 4 juli 2014

England dag 3 - Bath och hem till Windsor igen

Av Ryggan - 4 juli 2014 23:15

Efter vår sena lunch åkte vi till den gamla romerska kurorten Bath, som vi dessvärre fick se i mulet och grått väder. Supermysig liten stad som sedan 1987 finns med på Unescos världsarvslista.

Historia för nördar:

Källan vid de romerska baden var en helgedom redan för kelterna och den var tillägnad gudinnan Sulis. Romarna kallade henne Minerva men namnet Sulis fortsattes att användas även efter den romerska invasionen och det romerska namnet blev Aquae Sulis - ”Sulis vatten”. Man har hittat meddelanden till Sulis ristatade på metall, så kallade ”förbannelsestavlor” vid den Heliga Källan.  De var skrivna på latin och förbannade ofta personer som förolämpat avsändaren. Om en invånare till exempel hade fått sina kläder stulna på ett bad kunde han skriva en förbannelse som nämnde de misstänkta på en tavla som lästes av gudinnan Sulis Minerva.


Templet byggdes omkring 60–70 e. Kr. och badkomplexet byggdes upp i etapper under de följande trehundra åren. Efter den romerska reträtten i början av 400-talet eKr förföll baden och slammade till slut igen.


Bath kan ha varit platsen där Kung Arthur sägs ha besegrat saxarna, ca 500 eKr. År 675 byggde kungen av Hwicce upp ett klosteraktigt hus vid Bath och använde förmodligen den gamla romerska muren som skydd. Kung Offa av Mercia tog kontroll över detta kloster år 781 och byggde om kyrkan som blev tillägnad Petrus. Vid det 8:e århundradet hade det romerska gatumönstret försvunnit och Bath hade blivit en kunglig tillhörighet efter att kung Alfred gjorde den sydöstra delen av staden till en del av klostret.

I början av 1000-talet fick den kungliga läkaren John of Tours staden av Wilhelm II, oc  nya bad byggdes runt källorna.

På 1400-talet hade Baths klosterkyrka förfallit och behövde repareras. Biskopen av Bath och Wells, Oliver King, beslutade år 1500 att kyrkan skulle byggas om. Den nya kyrkan blev klar först några år innan Henrik VIII upplöste priorsklostret år 1539.Klosterkyrkan förföll igen men blev åter upprustad under den Elisabetanska eran. Bath tilldelades stadsstatus 1590 av drottning Elizabeth I.


Klosterkyrkan och några romerska kejsare.

Kemi- och medicinstudenten Thomas Guidott flyttade till Bath 1668 och öppnade en klinik. Han var intresserad av vattnets läkande egenskaper och skrev en bok som gjorde att vattnet uppmärksammades och fick adeln att bege sig till Bath för att bada och dricka brunn. För att rymma alla människor som kom till spa- och semesteorten byggdes kvarter med gator, torg och identiska fasader. Mycket byggdes i den guldiga bathstenen och staden fick sitt palatsliknande utseende. 

Bath blev det viktigaste centrumet för den eleganta livsstilen i England under 1700-talet.

För att slippa från regnet betalade vi 13,5 pund (inklusive audio guide) och gick vi in på det romerska badet. Ett väldigt bra museum om hur och varför badet byggdes kring den heta källan. Det var lite magiskt att sitta vid bassängkanten till en pool som byggdes på 300-talet och som ännu är helt intakt och håller en temperatur på omkring 35 grader konstant tack vare den varma källan, och vem hade väl kunnat ana att det var så intressant att lyssna till hur ett badhus byggdes!


Förutom en massa information om hur baden byggdes och användes, fick man möta interaktiva personer som levde under romartiden. Det vandrade dessutom omkring personer utklädda till dåtidens romare, och vissa av dem levde sig verkligen in i sin roll!


Ave Cesar.

Töntiga turister.

Önskebrunnen.

När kvinnorna på 1800-talet blev tillsagda att dricka brunn för allehanda åkommor, kunde de bli rekomenderade att dricka 3 liter av det mineralrika vattnet redan innan frukost. Vi tog en liten sipp, och det var då verkligen inte det godaste vi smakat.

 
När vi väl lämnat det romerska badhuset, så lämnade vi helt enkelt Bath. Vi hade gärna sett mer av den fantastiska staden, men vädret var verkligen så trist!! Efter ca 1,5 timme i bil för att komma tillbaka till Windsor från utflykten till Bath, kände jag att jag inte orkade starta om. Pojkarna fick gå ut och äta själva medan jag stannade hemma och tog tidig kväll.

Imorgon blir det nya äventyr och vi har tänkt oss utforska norra Wales.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ryggan - 30 juli 2017 13:56

     

Av Ryggan - 1 oktober 2015 21:41

men... det har varit en lååång dag och jag är sjukt trött. Tänker ge upp för ikväll och återkomma i morgon med nya krafter. ...

Av Ryggan - 15 september 2015 10:20

Reseprylar från Coolstuff Joosa Powerbank Det har hänt oss nästan alla under en resa. Vi står där på flygplatsen eller sitter i turistbussen och plötsligt så varnar telefonen för att batterier håller på att ta slut. På flygplatsen visar skyltarna &...

Av Ryggan - 21 augusti 2015 11:18


Vi ska tälta i Tiveden i helgen och det ska bli så härligt att komma ut i skogen igen! Det ser ut som att vädergudarna kommer att vara med oss även om temperaturen sjunker ner mot 7 grader på natten. Underställen är nerpackade, så vi är beredda!! ...

Av Ryggan - 14 augusti 2015 08:13

Ikväll ska vi gå på föreställning vid Konunga-Stollen. Årets företsällning innehållande sång, musik och eld heter  "Gruvtagen - Bergets inre väsen"     Detta utlovas:"föreställningen startar i skymningen för att få Gruvparkens unika miljö och tr...

Presentation


Denna blogg kommer att handla om resor i olika former, men framför allt om billiga resor som ger möjlighet till lite vardagsflykt, samt de små utflykterna hemmavid.
Jag skulle vilja att det blir ett levande reseforum, så lägg gärna till information om du

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23 24 25 26 27
28 29
30
31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards