Direktlänk till inlägg 25 juli 2014

D-dag dagen lång

Av Ryggan - 25 juli 2014 15:30

Uppstigning först 09:15. Solen lyste med sin frånvaro och dagen började med att vara grå och mulen. Vårt fina privata hus till trots, så fanns det ännu inget kök som var klart. Vi gjorde således några mackor och gick ner till strandpromenaden där vi köpte kaffe och åt våra mackor tittandes ut över havet.

 
Trots att jag nu sett den provisoriska hamnen sedan igår kunde jag inte få nog. Det går bara inte att förstå hur det bar sig åt när de byggde den!! Det är så mäktigt att det inte går att beskriva!! Vi gick in på det lilla Museé du Dèbarquement d´Arromanches för att förstå lite mer av själva hamnbyggandet. Vi lyckades komma dit just när varenda busslast med turister kom och det blev fullt! Eftersom det var så litet blev det lite knöligt att röra sig där inne och inte blev det bättre av att vi stördes av utrop om filmer som visades. Först forslades vi in i en liten biosalong där vi fick se hur själva anfallet på D-day så ut. Vi hann mer eller mindre bara tränga oss ut innan det var dags för nästa film och då fick vi äntligen se hur det gick till när de byggde hamnen och hur de forslade den på plats. Så COOLT!

Kolla in museéts hemsida där det finns mycket bra information!
www.musee-arromanches.fr


Eftersom det är omöjligt att förklara, så har jag letat upp ett litet snabbklipp som visar hur hamnen såg ut, hur de byggde den och hur det ser ut idag.

De första konvojerna lämnade England kvällen den 5 juni och den 7 juni började man bygga en första vågbrytare av gamla handelsfartyg. Efter det fraktades 115 enoma betongblock, Phoenix-kassunerna, för att bilda en 500 hektar stor hamn. Därefter installerades tre lastkajer. Den 750 meter långa mittkajen användes för att lossa förnödenheter som läkemedel, kläder och mat. Den östra kajen var till för landsättning av trupper och fordon av alla typer eftersom det var den enda kajen som klarade tunga fordon. Västra kajen var avsedd för ammunition. Flytande potonvägar förband kajerna med land, så att man kunde frakta den lossade utrustningen in till stranden. Varje natt spreds konstgjord dimma för att dölja ljusen från hamnen, där verksamhet pågick dygnet runt.


Bara några km från Arromanches ligger det tyska kustarelleriet Longues-Sur-Mer. Det var en strategisk punkt för tyska försvaret och skulle förhindra en eventuell landstigning på Omaha och Gold Beach. Batteriet med fyra bunkrar med tungt artilleri byggdes tidigt 1944, på en klippa för att man skulle kunna skjuta ut över havet. Bunkrarna var placerade längre bak och skottlossningen dirigerades från en observationspost ca 300 meter framför dem, längst ut på klippkanten. Batteriet var utrustat med 152 mm kanoner som hade en räckvid på 20 km.


Utsikten från observationsposten.

Det behövdes 600m3 betong och 4 ton stålstänger till varje bunker. De två meter tjocka väggarna, det stadiga fundamentet och lerkullen som täckte bunkern gjorde bombningarna mot dem tämligen ineffektiva.

Det släpptes nästan 2000 ton bomber på batteriet under dagarna innan landstigningen. Trots det var kanonerna fortfarande intakta morgonen den 6 juni. I slutet av dagen var 3 av 4 kanoner förstörda.


Den 7 juni intogs batteriet utan motstånd från tyskarna, vars stridsmoral nått en bottennivå efter de konstanta bombningarna.


Detta är ett av de få batterier längs Atlantvallen som fortfarande har kanoner kvar. Förutom att maskineriet rostat sönder, är konstruktionen i det närmaste intakt.

De fyra pjäsbunkrarna ligger bredvid varandra på en besöksvänlig platå och man har en fantastisk utsikt över havet. Här har bland annat scener i både "Den längsta dagen" och "Saving Privat Ryan" spelats in.

Efter att ha klättrat runt bland kanoner och bunkrar körde vi tillbaka mot Arromanches, eftersom vi sett att det skulle finnas en utsiktspunkt på en av klipporna ovanför byn där man fick se de stora betongblocken från den konstgjorda hamnen på väldigt nära håll. Det tog oss en stund att hitta dit och vi körde genom pyttesmå byar á la hem till gården, genom täta alléer och över vetefält innan vi kom fram. WOW!! Så coolt!

Utsikten över Arromanches.

Vår nästa anhalt var den stora amerikanska kyrkogården i Colleville-sur-Mer som ligger ovanför Omaha Beach.


Kyrkogården etablerades den 8 juni 1944, två dagar efter D-dagen och landstigningen i Normandie, och blev den första amerikanska krigskyrkogården i Europa under andra världskriget.

På den 70 hektar stora kyrkogården vilar 9 387 amerikanska soldater under vita kors i perfekta rader, varav de flesta stupade under invasionen av Normandie. Namnen på de 1 557 stupade amerikanska soldater som inte kunde identifieras eller som försvann under striderna finns inskrivna på det halvcirkelformade monumentet
"The garden of the missing".

Bland de begravda finns bland annat generalen Theodore Roosevelt, Jr (son till den tidigare presidenten Theodore Roosevelt) som ledde invasionen av Utah Beach.


Det var en märklig känsla att vandra runt på denna krigskyrkogård. Åldern på de stupade var mycket låg och de flesta hade givetvis stupat i samband med invasionen, eller under de efterföljande striderna.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ryggan - 30 juli 2017 13:56

     

Av Ryggan - 1 oktober 2015 21:41

men... det har varit en lååång dag och jag är sjukt trött. Tänker ge upp för ikväll och återkomma i morgon med nya krafter. ...

Av Ryggan - 15 september 2015 10:20

Reseprylar från Coolstuff Joosa Powerbank Det har hänt oss nästan alla under en resa. Vi står där på flygplatsen eller sitter i turistbussen och plötsligt så varnar telefonen för att batterier håller på att ta slut. På flygplatsen visar skyltarna &...

Av Ryggan - 21 augusti 2015 11:18


Vi ska tälta i Tiveden i helgen och det ska bli så härligt att komma ut i skogen igen! Det ser ut som att vädergudarna kommer att vara med oss även om temperaturen sjunker ner mot 7 grader på natten. Underställen är nerpackade, så vi är beredda!! ...

Av Ryggan - 14 augusti 2015 08:13

Ikväll ska vi gå på föreställning vid Konunga-Stollen. Årets företsällning innehållande sång, musik och eld heter  "Gruvtagen - Bergets inre väsen"     Detta utlovas:"föreställningen startar i skymningen för att få Gruvparkens unika miljö och tr...

Presentation


Denna blogg kommer att handla om resor i olika former, men framför allt om billiga resor som ger möjlighet till lite vardagsflykt, samt de små utflykterna hemmavid.
Jag skulle vilja att det blir ett levande reseforum, så lägg gärna till information om du

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23 24 25 26 27
28 29
30
31
<<< Juli 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ billiga-resor med Blogkeen
Följ billiga-resor med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se