Direktlänk till inlägg 25 juli 2014

Ponite du Hoc och Utah beach

Av Ryggan - 25 juli 2014 18:30

Pointe du Hoc är ett av krigshistoriens mest omskrivna uppdrag. Ett uppdrag som efteråt visade sig vara utan betydelse. Kanoner som anfallarna skulle förstöra fanns helt enkelt inte där de skulle vara.... Typiskt!

Innan D-dagen hade den allierade underrättelsetjänsten identifierat en tysk befästning med 6 st 155 mm kanoner på en 30 m hög klippa mellan de amerikanska landstigningsstränderna. Hela Omaha och Utah Beach låg inom räckhåll för det tyska artilleriet och man kunde inte garantera att de kunde slås ut genom flyganfall. En specialstyrka från amerikanska jägarbataljonen (Rangers) fick till uppgift att slå ut befästningarna. Med understöd från jagare klättrade trupperna med hjälp av klätterkrokar, rep och stegar upp för klippan under tysk beskjutning. Trots inledande motgångar i form av dåligt väder och navigationproblem (man kom först till fel klippa) vilka innebar en försening på 40 minuter plus att man gick miste om överraskningsmomentet, så nådde de första soldaterna toppen på bara 5 minuter och med mycket små förluster. Tyskarna kapitulerade utan någon längre strid. Till sin förvåning upptäckte amerikanerna att det inte fanns något artilleri på Pointe du Hoc. Kanonerna hade flyttats. Förmodligen som ett resultat av omfattande bombningar under invasionens förberedelser. Kanonerna hittades senare gömda några hundra meter inåt land och förstördes. Den nya platsen för batteriet hade bara kunnat beskjuta Utah Beach.


Trots detta så var det inte en walk in the park för trupperna på Ponite du Hoc. När de väl kommit sig upp på klippan, helt isolerade från övriga trupper, utsattes de för häftiga motanfall och på kvällen den 6 juni åsterod bara 90 av de ursprungliga 205 soldaterna i stridbart skick. Först den 8 juni kom förstärkningar från Omaha Beach.

Området är idag fridlyst och har blivit orört sedan kriget. Att se söndersprängda betongbunkrar och det bombsargade landskapet ger ett märkligt intryck. Det är verkligen JÄTTESTORA kratrar överallt i marken!! Längs vägen finns det gott om informationsskyltar som i detalj berättar hur dagen fortlöpte. På ett väldigt amerikanskt sätt. 
 
Efter att vi strövat runt i området och gått in i de olika skyddsrummen satte vi oss längst ut på klippkanten, vid monumentet och försökte klura ut var trupperna klättrade upp. Med tanke på hur brant det är, så var det inte helt självklart. En tysk guide som stod sysslolös hjälpte oss dock.
 
När vi var klara att lämna Pointe de Hoc stod valet mellan att köra mot Mont Le St Michell = lång körning, eller att bara åka till Utah Beach = kort körning.


Vi åkte till den sista landstigningsstranden Utah Beach bara för att upptäcka att det inte fanns något alls där förutom en lång strand, ännu ett museum och en massa monument. Var är alla turister, hotell och mysiga restauranger längs de fantastiskt långa och fina stränderna??? Vi hade nog fått vår dos av D-dagen för vi orkade inte ens kliva ur bilen för att ta oss en titt.

___________________________________________________________________________________________________

Utah Beach:

De förta trupperna landsteg klockan 06:30 nästan utan några förluster. Ett markeringsfartyg som skulle ange deras landstigningsområde hade börjat driva i den kraftiga vinden, vilket gjorde att operationen förflyttades till en plats nästan 2 km söder om den planerade. Några minuter efter trupperna forslades 28 stridsvagnar iland. Det var tänkt att stridsvagnarna skulle kommit först men den kraftiga sjögången fördrjöde dem ute på sjön. Vid dagens slut hade 23 250 man och 1 742 fordon satts i land på Utah Beach. Man hade förlorat 100 man.

L bestämde att vi inte kunde stå ut i de små hålor som stod till buds och vi tog sikte på den närmsta något större stad, Countance. Vi bestämde att vi skulle stanna där hur trist det än är. 

     

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ryggan - 30 juli 2017 13:56

     

Av Ryggan - 1 oktober 2015 21:41

men... det har varit en lååång dag och jag är sjukt trött. Tänker ge upp för ikväll och återkomma i morgon med nya krafter. ...

Av Ryggan - 15 september 2015 10:20

Reseprylar från Coolstuff Joosa Powerbank Det har hänt oss nästan alla under en resa. Vi står där på flygplatsen eller sitter i turistbussen och plötsligt så varnar telefonen för att batterier håller på att ta slut. På flygplatsen visar skyltarna &...

Av Ryggan - 21 augusti 2015 11:18


Vi ska tälta i Tiveden i helgen och det ska bli så härligt att komma ut i skogen igen! Det ser ut som att vädergudarna kommer att vara med oss även om temperaturen sjunker ner mot 7 grader på natten. Underställen är nerpackade, så vi är beredda!! ...

Av Ryggan - 14 augusti 2015 08:13

Ikväll ska vi gå på föreställning vid Konunga-Stollen. Årets företsällning innehållande sång, musik och eld heter  "Gruvtagen - Bergets inre väsen"     Detta utlovas:"föreställningen startar i skymningen för att få Gruvparkens unika miljö och tr...

Presentation


Denna blogg kommer att handla om resor i olika former, men framför allt om billiga resor som ger möjlighet till lite vardagsflykt, samt de små utflykterna hemmavid.
Jag skulle vilja att det blir ett levande reseforum, så lägg gärna till information om du

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23 24 25 26 27
28 29
30
31
<<< Juli 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ billiga-resor med Blogkeen
Följ billiga-resor med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se