Direktlänk till inlägg 27 juli 2014

Från Slaget vid Somme till Mons i Belgien

Av Ryggan - 27 juli 2014 19:15

Superb hemsida för att planera sin tripp på Västfronten samt för att lära sig om skyttegravskriget i Somme.
http://www.greatwar.co.uk/index.htm


Dagens äventyr startade i den lilla orten Albert med ett besök i Somme museum där vi skulle lära oss om skyttegravskriget.

Museet är inhyst i en 250 meter lång tunnel under jord som användes under första världskriget, och rekonstruerar realistiska scener ur livet för soldater på Somme slagfält. Avslutningsvis fick vi gå igenom en "trång och mörk" skyttegrav där det blixtrade, bombades och sköts hej vilt.


De har hittat så sjukt mycket skräp efter alla soldater som levde nere i skyttegravarna att de till och med säljer prylar från kriget i souvenirshopen.
 

www.somme-trench-museum.eu


Ett bra litet museum!!

Thiepval Memorial to the Missing står på ett av slagfälten och är ett gigantiskt minnesmonument över de britter, ca 20 000 bara den första dagen, som dog. Detta monument har namnen på 72 194 officerar och soldater som aldrig hittades, och därmed inte fick en egen grav, inristade på de vita blocken. 

 

Newfoundland Memorial Park - Besökscentret är en del av Newfoundland Memorial Park nära Beaumont Hamel. Förutom ett museum som täcker historien om det kungliga Newfoundlandregimentet från när det bildades 1914 till slutet av första världskriget, så kan man här vandra runt bland väl synliga skyttegravar. Här ser man verligen hur nära varandra fronterna var.

 

Skyttegravar vid fronten samt "The Danger Tree", det enda träd som ännu stod kvar när slaget väl var över i november 1916.

I början av 1990 upptäcktes en skyttegrav på baksidan av huset på nummer 10 Rue Delattre, numera känt som "Ocean Villas" guest-house, museum och tesalonger Auchonvillers. Det är minsann inte alla som har en egen skyttegrav från WWI i sin trädgård.

 

www.avrilwilliams.eu
 

Lochnagar Crater i La Boisselle - Lochnagarkraterna är den största kratern från WW1 i Frankrike. Den sprängdes av den brittiska arméns 179:e tunnelkompani som grävt sig in under en tysk frontpostering. Minan exploderade två minuter innan 07:30 som var startskottet för den brittiska offensiven mot tyska linjer på morgonen den 1 juli 1916.


Trots den framgångsrika sprängningen och den skada som den tyska posteringen led, så lyckades de tyska försvararna inta position för att skjuta på de framryckande brittiska soldaterna. Inom en halvtimme var flera hundra av dem redan döda eller skadade.

 

Kratern är 100 meter i diameter och 30 meter djup. L står och vinkar i vit t-shirt på andra sidan.

 

1978 köpte en skotte vid namn Richard Dunning kraterna och han håller sedan dess en cermoni vid kraterna klockan 07:30 den 1 juli varje år.


Här ligger en stackare som dog vid attacken den 1 juli 1916 men som hittades först 1988.

Det är svårt att föreställa sig hur det var när man ser dessa vackra omgivningar.

 

Frontlinjen i La Boisselle

   

Ännu en dag fullproppad med intryck och känslor. Jag önskar att jag hade varit mer påläst och orienterad innan vi kom hit för att få ut ännu mer av turen. Allra helst skulle jag vilja hänga kvar här i några dagar till och verkligen grotta ner mig, för det är verkligen spännande!!


Bra dokumentär från BBC för den som vill lära sig mer om tunnelkriget i Somme:

"The Somme Secret Tunnel Wars"

 


Vi smälte alla intryck medan vi började åka hemåt med sikte på Belgien.

Belgien nästa...

Vi hamnade i den lilla staden Mons där vårt Best Western hotell kostade 78 Euro.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ryggan - 30 juli 2017 13:56

     

Av Ryggan - 1 oktober 2015 21:41

men... det har varit en lååång dag och jag är sjukt trött. Tänker ge upp för ikväll och återkomma i morgon med nya krafter. ...

Av Ryggan - 15 september 2015 10:20

Reseprylar från Coolstuff Joosa Powerbank Det har hänt oss nästan alla under en resa. Vi står där på flygplatsen eller sitter i turistbussen och plötsligt så varnar telefonen för att batterier håller på att ta slut. På flygplatsen visar skyltarna &...

Av Ryggan - 21 augusti 2015 11:18


Vi ska tälta i Tiveden i helgen och det ska bli så härligt att komma ut i skogen igen! Det ser ut som att vädergudarna kommer att vara med oss även om temperaturen sjunker ner mot 7 grader på natten. Underställen är nerpackade, så vi är beredda!! ...

Av Ryggan - 14 augusti 2015 08:13

Ikväll ska vi gå på föreställning vid Konunga-Stollen. Årets företsällning innehållande sång, musik och eld heter  "Gruvtagen - Bergets inre väsen"     Detta utlovas:"föreställningen startar i skymningen för att få Gruvparkens unika miljö och tr...

Presentation


Denna blogg kommer att handla om resor i olika former, men framför allt om billiga resor som ger möjlighet till lite vardagsflykt, samt de små utflykterna hemmavid.
Jag skulle vilja att det blir ett levande reseforum, så lägg gärna till information om du

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23 24 25 26 27
28 29
30
31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards