Direktlänk till inlägg 16 augusti 2014

Marstrand

Av Ryggan - 16 augusti 2014 23:30

Vi ankom färjeläget vid Marstrandsön runt 14-tiden och fick cirkla runt en god stund innan vi hittade en parkering. Så åkte vi färjan Lasse-Maja över till själva ön, vilket kostade 25 kronor t/r och tog ca 3 minuter.

 

Vi checkade in på Villa Maritime och fick en hel lägenhet med stor balkong och havsutsikt till förfogande. Synd att vi inte hade med en flaska vin att avnjuta i solen på balkongen.

 

Vi gick längs hamnen och tittade på de vackra husen och tog oss längs små gator upp till fästningen för att hinna med den sista guidade turen för dagen.

 

Guidningen var alldeles lagom och väldigt intressant. Vi fick lära oss om hur fästningen byggdes och om fångarna som fick släpa sten till själva fästningsbygget. De arbetade mot lön och om de blev sjuka fick de ingen lön och således ingen mat. Tack och lov, så tyckte öns societet att fångarna var intressanta och kom för att titta på dem och slänga mynt och mat till dem. Ungefär som djur i bur. Det var dock tack vare dessa fina damer och herrar som fångarna överlevde. Vi fick även lära oss att man på Carlstens fästning var först med att prova enskilda fängelseceller enligt Philadelphiamodellen. Tre fångar stängdes in i var sin väldigt liten cell med en säng och en toalett (ett hål i väggen). Där skulle de sitta under fem år utan någon kontakt med människor. En gång om dagen fick de mat genom en lucka och en gång om året fick de under en timmes tid pratat med en präst genom matluckan. Två av dem dog redan under första året. Den tredje fången överlevde men blev galen och spärrades in på mentalsjukhus under resten av sitt liv. Bilden av mannen till häst har han ritat med blod på väggen.

 
Efter utvärdering av projketet kom man fram till att det var en särdeles framgångsrik fångvård. Philadelphiamodellen ligger som grund för det fångvårdssystem som Sverige har idag.


De adelsmän som satt fängslade på fästningen behandlades något annorlunda än pöbeln. De hade tillgång till 2 rum och en betjänt, en timmes promenad om dagen och ett krogbesök i veckan nere i Marstrandsbyn. Inte så illa.

Från tornet beundrade vi utsikten.

 
Så återvände vi ner mot kajen och gick förbi Badhusplatsen, även kallad Kungsplanen eftersom Kung Oscar II tillbringade somrarna här.

 

Det fina vädret försvann och det började blåsa upp. Den tänkta promenaden runt ön kändes inte så lockande i stormen och vi gick istället och satte oss på en servering och åt mat och drack öl. Vädret blev inte bättre och det blev inte mer gjort. Vi besökte några olika barer och pratade med seglarfolk till dess det var dags att gå till sängs.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ryggan - 30 juli 2017 13:56

     

Av Ryggan - 1 oktober 2015 21:41

men... det har varit en lååång dag och jag är sjukt trött. Tänker ge upp för ikväll och återkomma i morgon med nya krafter. ...

Av Ryggan - 15 september 2015 10:20

Reseprylar från Coolstuff Joosa Powerbank Det har hänt oss nästan alla under en resa. Vi står där på flygplatsen eller sitter i turistbussen och plötsligt så varnar telefonen för att batterier håller på att ta slut. På flygplatsen visar skyltarna &...

Av Ryggan - 21 augusti 2015 11:18


Vi ska tälta i Tiveden i helgen och det ska bli så härligt att komma ut i skogen igen! Det ser ut som att vädergudarna kommer att vara med oss även om temperaturen sjunker ner mot 7 grader på natten. Underställen är nerpackade, så vi är beredda!! ...

Av Ryggan - 14 augusti 2015 08:13

Ikväll ska vi gå på föreställning vid Konunga-Stollen. Årets företsällning innehållande sång, musik och eld heter  "Gruvtagen - Bergets inre väsen"     Detta utlovas:"föreställningen startar i skymningen för att få Gruvparkens unika miljö och tr...

Presentation


Denna blogg kommer att handla om resor i olika former, men framför allt om billiga resor som ger möjlighet till lite vardagsflykt, samt de små utflykterna hemmavid.
Jag skulle vilja att det blir ett levande reseforum, så lägg gärna till information om du

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards