Direktlänk till inlägg 4 september 2014

Om Sardinien

Av Ryggan - 4 september 2014 11:07

Efter Sicilien är Sardinien Medelhavets största ö, men den är ändå inte speciellt stor. Det tar ungefär 4 timmar att köra från norr till söder. De vackra vyerna växlar märkligt fort, som om så många landskap som möjligt fått vara med och dela på den lilla ytan.


Sardinien är inte som övriga Italien. Visserligen blev landet en del av Italien för 200 år sedan, men fortfarande är sarderna först och främst sarder och sedan italienare. Men även inom den lilla ön finns stora skillnader från ett område till ett annat. Två byar endast några kilometer från varandra kan se helt olika ut och det sardiska språket består i själva verket av flera olika dialekter. Vill man uppleva det "äkta" Sardinien så ska man bege sig tlll de bergiga trakterna som kallas Barbagia. Här är den sardiska kulturen som mest levande och här är fåraherde fortfarande ett av de vanligaste yrkena.


Sardinien har också några områden som skruvar upp landskapets annars behagligt låga volym. Längst söderut breder den gamla feniciska staden Cagliari ut sig, med en ansenligt stor sommarbefolkning, och i öster ligger Costa Smeraldas kuststräcka som är jetsetarnas hemmaplan. Här kan du äta på öns dyraste och mest exklusiva restauranger medan du spanar ut mot pampiga lyxbåtar.


Historia

Sardiniens centrala läge mitt i Medelhavet har dömt ön till en rad invasioner och flera olika bosättare.

På 900-talet f Kr anlade fenicierna handelsbaser på ön, 600 f Kr tog kartagerna över och byggde ut feniciernas bosättningar. Ca 200 f Kr var tiden för romarrikets expansion, Sardinien koloniserades och försvagades.

Från år 1479 och trehundra år framåt tillhörde ön Spanien, en lugn period i öns historia.

Inte förrän 1861 blev Sardinien en del av Italien. Sarderna har många gånger känt sig åsidosatta jämfört med det övriga Italien, men 1962 fick de samma autonoma ställning som Sicilien och en rad ekonomiska reformer har stärkt infrastrukturen och moderniserat ön.


Alghero grundades i början av 1100-talet av genuafamiljen Doria. Staden erövrades av aragonerna år 1353 och befolkades av bosättare från Barcelona och Valencia. De ursprungliga invånarna – ligurier och sarder – fördrevs från orten. Idag har det katalanska språket och kulturen en renässans och Alghero har en påfallande spansk atmosfär. Den livliga hamnen i den gamla stadsdelen, med labyrintliknande gränder och kullerstensgator, omges av murar och försvarstorn utom mot landsidan. Mitt emot Giardino Pubblico ligger det massiva Torre di Porta Terra från 1500-talet, även kallat Judiska tornet efter dem som uppförde det. I utkanten av den gamla stadsdelen finns fler torn, bla Torre dell Espero Reial och Torre San Giacomo vid Lungomare Colombo, och Torre della Maddalena vid Piazza Porta Terra. Duomo (1500-tal) vid slutet av Via Umberto är huvudsakligen katalansk-gotisk med en aragonsk portal. Intill Via Carlo Alberto ligger San Francesco (1300-tal) med en fin klostergång och en åttkantig kampanil med torn, samt barockkyrkan San Mechele, som har en färgrann kakelklädd kupol. Invid Via Umberto ligger Casa Doria, det hus som Algheros härskare bodde i innan spanjorerna anlände. Det har en vacker renässansportal och fönster med gotiska bågar.

Från Alghero kan man ta en båt- eller biltur till den storslagna Grotta di Nettuno, en djup naturlig grotta längst ut på Capo Caccia, eller den närliggande Grotta Verde.


Att ta sig hit:

Reguljärflyg avgår från Stockholm, Göteborg och Malmö till Cagliari, Olbia eller Alghero. Ryanair har direkt lågprisflyg från Skavsta till Alghero. Det går även charterflyg till Sardinien.

Den största flygplatsen ligger ca tio minuter med bil utanför Cagliari. Flygplatserna utanför Olbia och Alghero ligger drygt tio minuter från städerna.

Det går även färjor från flera städer i Italien (Genoa, Neapel, Civitavecchia) och Frankrike (Marseille) till olika hamnar runt om på Sardinien.

 

Att ta sig runt:

Hyrbil är ett bra sätt att upptäcka ön på, i alla fall om man håller sig på de större vägarna. Har man tid och är en säker chaufför så är annars de små vägarna mycket vackrare. Lokaltrafiken är inte alltid den bästa, speciellt inte på söndagar då det är lågtrafik. Annars går bussarna mellan de flesta städer, till en del stränder och inom de större städerna. Tåg går mellan alla större städer men stannar ofta långt utanför själva staden.

 

Stränder:
Costa Smeralda
på Sardiniens nordöstra kust, har en tio kilometer lång kuststräcka med flera sandstränder. Känt för att vara ett exklusivt och populärt tillhåll för kändisar och rika semesterfirare. Costa Smeralda sägs ha några av de finaste stränderna i Europa, två av dem är Poltu di Li Cogghji och Spaggia del Principe. Vid flera av Smeraldas stränder är havet långgrunt och därför barnvänligt.

La Pelosa. Räknas som en av öns finaste stränder där vit sand gradvis försvinner ner i grunt och klart turkost vatten. La Pelosa ligger på öns nordvästra spets, två kilometer från Stintino.


Cala Gonone på öns västra sida är en livlig semesterort och fiskehamn. Här ligger några av Sardiniens finaste sandstränder; den halvmåneformade Cala Luna, Cala Mariolu och Galoritzé med koboltblått vatten. De flesta fina stränder häromkring nås endast med båt. Båtturer går frekvent från hamnen i Cala Gonone.

Costa Rei. En välbesökt sträcka med flera fina, vita sandstränder och färgstarkt hav. Stränderna här heter Spaggia Costa Rei, Spaggia Piscina Rei och Cala Sinzias. Costa Rei sträcker ut sig längs Sardiniens sydöstra spets, nära huvudstaden Cagliari. Barnvänligt.


Poetto Beach, Cagliari. En Sardiniens längsta och livligaste stränder som sträcker sig i 13 kilometer från Cagliari till Quarto St Elena. Barnvänligt.


Spaggia Piscinas. Höga sanddyner som sluttar ner i djupt klarblått vatten, ett avskilt område med bra simning vid Costa Verde, öns sydvästra sida. Sommartid finns här några kiosker där du kan handla dricka och enklare mat.

Mat:

  • Bröd - Inget bröd är det andra likt på Sardinien. Sarderna sätter brödsmak och design högt.
  • Antipasto - En förrätt som betyder just "innan måltiden". Kan bestå av en blandning av olika skinkor, ostar, oliver, salami, kronärtskocka och en hel del annat. På vissa restauranger kan gästen själv komponera ihop sin antipasto.
  • Panini - Rejäl lunchmacka som man kan fylla efter önskemål.
  • Angiulotts - Pastaknyten med färskost, spenat och saffran.
  • Culungiones - Stora pastaknyten med potatismos, mynta och ost. Serveras med köttfärssås eller tomatsås.
  • Maccarone di Busa - Tjock, daggmaskliknande spaghetti som är typisk för Sardinien.
  • Arrosto - Grillat kött som serveras med en kryddig sås. Sarderna använder flera grilltekniker, men traditionen säger att man bara ska grilla ungdjur, som kalv eller spädgris. Arrosto finns på de flesta restauranger runt hela ön.
  • Dolci - Efterrätt. Lokala kakor med mandlar och honung får ofta avrunda en middag. Färsk frukt med glass, macedonia, eller ostbricka är också vanligt.


Sevärdheter:

Cagliari -
2 000 år av historia har satt spår i Sardiniens huvudstad. Ta en tur i gamla staden, se basilikan och de gamla kvarteren. Cagliari har dessutom de bästa restaurangerna på ön, trevliga caféer, en fin sandstrand och shoppingstråk.
Cittadella dei Musei - Ett museikomplex som består av fyra museer, som ligger mitt i den gamla delen av staden Cagliari. Här finns bland annat Museo Archeologico Nationale med en fin samling av föremål som hittats på Sardinien, från förhistorisk tid och framåt.


Tharros -
Kartagisk ruinstad som har daterats till 800 f Kr. För att få full förståelse för hur staden såg ut kan en guidad tur rekommenderas. Tharros ligger nära staden Cabras på Sinishalvön.

 

Byn Tiscali - Lämningar efter en by på toppen av berget Monte Tiscali och mitt i en krater. Här försiggick undanskymt byliv ända fram till romartiden tack vare det naturliga skyddet av bergväggar.


Grotta del Bue Marino  - är en minst sagt spektakulär grotta med hög takhöjd, vackra stalagmiter, stalaktiter och märkliga klippformationer. Grottan ska enligt beräkningar vara åtta kilometer lång, men ännu har bara en kilometer utforskats. Grottan finns vid staden Dorgali på östkusten och man kan bara ta sig hit med båt.

Bosa är en liten pittoresk kuststad vid mynningen till Sardiniens enda farbara flod, Temo. Den historiska stadsdelen Sa Costa ligger på sluttningen till en låg kulle som kröns av Castello di Serravalle, som uppfördes år 1122 av familjen Malaspina. Områdets trånga gränder har inte ändrats mycket sedan medeltiden. Invid floden ligger Sas Conzas – de hus som stadens färgare en bodde och arbetade i. I den kosmopolitiska stadsdelen Sa Piatta längs floden ligger den aragonesisk-gotiska Duomo (1400-tal) och den romanska katedralen San Pietro (1000-tal), med sin gotisk fasad som uppfördes av cisterciensmunkar på 1200-talet.Bosa Bosa ligger på västkusten, söder om Alghero.

Nuraghehus - Ett dominerande inslag på Sardinien är de ca 7000 nurage-hus som ligger utspridda över ön. De här märkliga ”avhuggna” konformiga byggnaderna härrör från 1800-300 fKr och uppfördes utan något fästande material av basaltblock från utslocknade vulkaner. Man vet nästan inget om det nuragiska folket. De måste har varit välorangiserade och av haft avsevärda kunskaper om ingenjörskonst, men tycks inte ha efterlämnat några skriftliga dokument. Sanningen om detta gåtfulla folk har fängslat många sarder i många år.

 

Shopping:
Flätade korgar
- Korgflätning är ett vanligt hantverk på ön, men förutom korgar kan du också köpa flätade grytunderlägg, skålar och mattor. Byn Flussio i Planargiaregionen är känd för sina flätade korgar.


Guld- och silverföremål -
Guld- och silversmide är utbrett. Speciellt Cagliari och Quartu Sant`Elena är kända för sin produktion.

 

Vin - Sardinien är en vinö, speciellt när det gäller röda viner – och det finns många sorter att välja på. Två kända viner är Cannonau och dessertvinet Vernaccia.

 

Ost - Sarderna gör goda ostar, som även är omtyckta utanför öns gräns. Ostarna görs både på get- och komjölk och vissa sorter lagras i flera månader. Några sorter som du säkert kommer att stöta på är caprino, fiore sardo och caglio.

 

Honung - Den lokala honungen finns att köpa i affären, men det bästa är att köpa den direkt av producenten. Honungen kommer från växter som lavendel, apelsinblomma och eukalyptus.

Säkerhet:
Sardinien är en av Italiens säkraste regioner. Men precis som på många andra ställen förekommer det en del fickstölder. Se till att inte ha värdesaker synliga. Det förekommer också kortbdrägerier i perioder så ta gärna ut kontant valuta innan du åker. Ska du ut och resa på landsbygden är detta också att rekommendera, eftersom det ibland är långt mellan bankomaterna och viss hotell accepterar bara kontanter.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ryggan - 30 juli 2017 13:56

     

Av Ryggan - 1 oktober 2015 21:41

men... det har varit en lååång dag och jag är sjukt trött. Tänker ge upp för ikväll och återkomma i morgon med nya krafter. ...

Av Ryggan - 15 september 2015 10:20

Reseprylar från Coolstuff Joosa Powerbank Det har hänt oss nästan alla under en resa. Vi står där på flygplatsen eller sitter i turistbussen och plötsligt så varnar telefonen för att batterier håller på att ta slut. På flygplatsen visar skyltarna &...

Av Ryggan - 21 augusti 2015 11:18


Vi ska tälta i Tiveden i helgen och det ska bli så härligt att komma ut i skogen igen! Det ser ut som att vädergudarna kommer att vara med oss även om temperaturen sjunker ner mot 7 grader på natten. Underställen är nerpackade, så vi är beredda!! ...

Av Ryggan - 14 augusti 2015 08:13

Ikväll ska vi gå på föreställning vid Konunga-Stollen. Årets företsällning innehållande sång, musik och eld heter  "Gruvtagen - Bergets inre väsen"     Detta utlovas:"föreställningen startar i skymningen för att få Gruvparkens unika miljö och tr...

Presentation


Denna blogg kommer att handla om resor i olika former, men framför allt om billiga resor som ger möjlighet till lite vardagsflykt, samt de små utflykterna hemmavid.
Jag skulle vilja att det blir ett levande reseforum, så lägg gärna till information om du

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards