Direktlänk till inlägg 27 oktober 2014

Teneriffa för nybörjare

Av Ryggan - 27 oktober 2014 13:21

 


Foto: Thinkstock

Teneriffa för nybörjare

Guide till Kanarieöarnas största ö

På Teneriffa är havet så varmt att du kan bada året runt. Detta är ett paradis för dig som gillar sol, bad och shopping – här är en guide till den största av Kanarieöarna.
 
Teneriffa tillhör Spanien men ligger bara 30 mil från Afrikas kust. Ön är formad som ett strykjärn riktat mot nordost, huvudstaden Santa Cruz ligger nära spetsen och de stora turistorterna i sydvästra hörnet. Trots att det här är den största av de 13 Kanarieöarna är den inte större än ett och ett halvt Öland. Grannöarna Gran Canaria och La Gomeraligger så nära att du kan se dem vid klart väder.

Promenera längs stranden

Badorterna på södra Teneriffa är så små att du kan promenera vart du än ska.
Badorterna är små och det är lätt att promenera mellan dem.
Längs stranden finns en strandpromenad där du kan gå från Los Cristianos till Playa de las Américasoch vidare till de mindre orterna San Eugenio, Fanabé och La Caleta. Det finns gott om taxibilar, men det kan vara svårt att ge färdbeskrivning eftersom några av orterna saknar gatuadresser.

Hotellen ligger i soliga södern

De flesta hotellen ligger i orterna Playa de las Américas och Los Cristianos i den soligare södra delen av ön.
De flesta hotellen ligger i soliga södern.
Orterna har byggts ut så mycket att de smält samman utan någon tydlig gräns. Att Los Cristianos tidigare var en fiskeby märks på det labyrintliknande gatunätet. Allt fler hotellbyggs i de små byarna norr om Playa de las Américas och söder om Los Cristianos.

Här finns vattenaktiviteter för alla

Teneriffa är ett paradis för dig som gillar vatten med bra dykning och massor av stränder där du kan bada eller prova saker som paragliding, jetski eller pedalbåt.
Här finns vattenaktiviteter för alla, allt från dykning till vattenland.
De flesta stränderna är barnvänliga och långgrunda med lugnt hav och temperaturer som nästan aldrig går under 18 grader på vintern. När barnen har tröttnat på sandstranden kan ni ta en gratis buss till vattenland som Aqualand Costa Adejemed vattenrutschabanor, barnpooler och delfinarium eller Siam Park som är Europas största vattenland.

Utflykter till andra delar av ön

Ön har skapats av vulkaner och är därför extremt bergig.
Ett tips är att göra utflykter till andra delar av ön.
Långa cykelturer gör bara den extreme cyklisten men vackra vandringsleder finns i alla svårighetsgrader. Spaniens högsta punkt finns på den 3 718 meter höga vulkanen El Teide som ligger mitt på ön. Du tar dig hit med hyrbil eller kollektivtrafik. Från parkeringen kan du ta linbanan till en perfekt utsiktsplats. För att gå den sista biten till toppen krävs specialtillstånd. En av världens mest mystiska platser hittar du i staden Güimar nära huvudstaden Santa Cruz. Här finns flera pyramider som gjorts berömda av författaren Thor Heyerdah som även har ett eget museum här.
Visste du att Teneriffa faktiskt har egna pyramider?
De flesta museerna på Teneriffa ligger annars i huvudstaden Santa Cruz. I utkanten av staden ligger också flera historiska byggnader, La Laguna, som finns med på Unesco:s världsarvslista.

Prova extremkokt potatis

Det är inte bara sandstränderna som är svarta på Teneriffa, här extremkokar man potatisen i havssalt tills den blir svart och skrynklig. Resultatet kallas ”papas arrugadas” och serveras med den lokala såsen ”mojo”.
Prova extremkokt potatis som är en typisk rätt på Teneriffa.
Många restauranger serverar spanska klassiker som tapas och paella, men det är fåtal som serverar köttgrytan ”conejo" som är gjord på kanin. Prova gärna kaffedrinken ”barraquito” som serveras i glas och som innehåller kaffe, mjölk, kanel, citronsaft och likör.

Låg moms ger bra priser

Kanarieöarna är ett frihandelsområde med en moms på bara fem procent. Priserna är därför låga på allt från skor, väskor och parfym till pärlor och smycken. Ska du köpa elektronik bör du vara extremt vaksam – många har öppnat kartongen på hotellet och upptäckt att den bara innehåller stenar. Köp inte heller av gatuförsäljare eftersom gatuhandeln är olaglig. Frihandeln har en nackdel; trots att Teneriffa ingår i EU får du bara ta med en begränsad mängd sprit och vin.

Ta sig till Teneriffa

Alla de stora charterbolagen har charter till Teneriffa, som ligger ungefär en sex timmars flygresa bort. Oftast flyger du till Reina Sofia, cirka 15 kilometer från Playa de las Américas, och åker sedan transferbuss till hotellet. En taxi från flygplatsen kostar ungefär 30 euro.
 
I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du alla resor:
- All inclusive till Teneriffa
- Sista minuten till Teneriffa
- Se alla paketresor till Kanarieöarna
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ryggan - 30 juli 2017 13:56

     

Av Ryggan - 1 oktober 2015 21:41

men... det har varit en lååång dag och jag är sjukt trött. Tänker ge upp för ikväll och återkomma i morgon med nya krafter. ...

Av Ryggan - 15 september 2015 10:20

Reseprylar från Coolstuff Joosa Powerbank Det har hänt oss nästan alla under en resa. Vi står där på flygplatsen eller sitter i turistbussen och plötsligt så varnar telefonen för att batterier håller på att ta slut. På flygplatsen visar skyltarna &...

Av Ryggan - 21 augusti 2015 11:18


Vi ska tälta i Tiveden i helgen och det ska bli så härligt att komma ut i skogen igen! Det ser ut som att vädergudarna kommer att vara med oss även om temperaturen sjunker ner mot 7 grader på natten. Underställen är nerpackade, så vi är beredda!! ...

Av Ryggan - 14 augusti 2015 08:13

Ikväll ska vi gå på föreställning vid Konunga-Stollen. Årets företsällning innehållande sång, musik och eld heter  "Gruvtagen - Bergets inre väsen"     Detta utlovas:"föreställningen startar i skymningen för att få Gruvparkens unika miljö och tr...

Presentation


Denna blogg kommer att handla om resor i olika former, men framför allt om billiga resor som ger möjlighet till lite vardagsflykt, samt de små utflykterna hemmavid.
Jag skulle vilja att det blir ett levande reseforum, så lägg gärna till information om du

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards