Senaste inläggen

Av Ryggan - 28 juni 2014 14:00

Ryanairplan i kollision med Ryanairplan

Två flygplan tillhörande flygbolaget Ryanair har kolliderat på Londonflygplatsen Stansted i Essex, Storbritannien. Ingen ska ha skadats vare sig i planen eller på marken, enligt Essexpolisen.

Två flygplan tillhörande flygbolaget Ryanair har kolliderat på Londonflygplatsen Stansted i Essex, Storbritannien. Ingen ska ha skadats vare sig i planen eller på marken, enligt Essexpolisen.

”Två Ryanair-flygplan träffade varandra på marken på Stanstedflygplatsen strax innan sju på morgonen (lokal tid) på lördagen”, skriver polisen i ett uttalande enligt tidningen Herts and Essex Observer. Båda piloter ska ha genomgått alkoholtest som gett negativt utslag.

 

Det ena planet kom från Frankfurt och hade precis landat, det andra var på väg mot Warszawa. Båda var av typen Boeing 737-800, flygbolagets standardplan och kommer att undersökas av Air Accidents Investigation Branch, motsvarande Haverikommissionen.

Annons:
 

Polisen kallades till platsen för att övervaka evakueringen av passagerarna. Ingen av dem ska ha skadats, även om flera vittnar om en kraftig smäll i kollisionsögonblicket. Cirka tre timmar senare kunde de lyfta med två andra plan. Planens ving- respektive stjärtpartier ska dock ha skadats, men inte mer än att övrig flygtrafik kunde gå som vanligt.

 

ANNONS
Av Ryggan - 22 juni 2014 18:13

... innan det är dags att åka tillbaka hem till jobb och vardag.

 

Det var många timmar mellan flygen så vi tog tåget från Schiphol in till centrala Amsterdam (4 euro, ca 15 min) och har nu tillbringat 4 timmar i det vackra vädret.

 
Det är någon slags musikfestival här vilket gör att det är så mycket folk här att gatorna är trånga, och kidsen som är här och partar gör det ordentlig med både alkoholhaltiga och andra intag. Mitt sällskap hade inte varit i Red Light District eller sett någon coffeshop tidigare, så vi gick på en liten safari bland alla dope heads. Shoperna lockade med svampar, medicinsk marijuana och med marijuanaglass! Sjukt!

 

 
Vi tröttnade snart på att kryssa mellan alla haschrökare och tog oss till kanalerna längre bort vid Operan. Jag har glömt hur vackert det faktiskt är här i Amsterdam och skulle absolut kunna tänka mig en helg här. Dock är jag så tråkig att jag gärna slipper vara här samtidigt som varenda röksugen unge i Europa. Nu sitter vi nu på en uteservering och lapar sol och tittar ut över kanalerna. Snart är det dessvärre dags att gå mot stationen för att ta tåget tillbaka till flygplatsen.

 

ANNONS
Av Ryggan - 22 juni 2014 12:15

Efter frukost gick vi ut en liten sväng och såg oss om. Vi hittade 8:e augustitorget med tillhörande staty och en park som vi tog en promenad i. Någon hade plockat en bukett med solrosor som nu stod och hängde i ett telefonbås.

Vår plan var att äta en glass innan avfärd, men det var ingen av oss som kände för det. Vi gick istället tillbaka till hotellrummet och packad ihop oss. När vi checkade ut stod vi häpna och tittade på ett äldre par som skulle betala för sin vistelse vilken hade kostat över 1000 euro! Antingen så har de varit i Bologna ganska länge, eller så har de bott något lyxigare än vi gjort.

Vi tog en taxi till flygplatsen där sällskapet äntligen fick se något som hade med bilar att göra.

Summering: Bologna är verkligen en jättevacker stad med en mysigt gammalt centrum att vandra runt i. Staden ligger dessutom på ett bekvämt avstånd från flygplatsen och ligger i Emilia-Romagnaregionen vid Adriatiska havet i norra Italien. Bologna är regionens huvudstad med närheten till städerna Parma, Modena, Rimini och Ferrara men även till Florens och Venedig. 


Det finns förmodligen mycket mer att göra i Bologna om man vill. Vi åkte bara dit för att vara, utan någon som helst förberedelse.

  • Är man intresserad av bilar och motorsport är Bologna med all säkerhet en guldgruva med bland annat Autodrome Enzo & Dino Ferrari i Imola, Ducati motorcycles och Lamborghini.
  • För den matglada så sägs regionen vara det mest karaktäristiska i Italien.
  • Shoppingen - det är ju ändå Italien, så det är väl klart att shoppingen är bra.

Det finns gott om hotell och eftersom stadens centrum är så pass litet så gör det inget om hotellet ligger ett par km bort. Vi hade några få minuters promenad till Stora torget och enligt hotellbeskrivningen så låg det 800 m bort. Det hade inte gjort det minsta om vi bott ännu en bit bort.


Finn ut mer på www.bolognawelcome.com. Där finns tips på det mesta från boende och mat, till sevärdheter och turer samt tillgång till audiogudie och kartor.


Kan varmt rekomendera Bologna!!


Av Ryggan - 21 juni 2014 23:45

Klockan 21 började fobollsmatchen mellan Tyskland och Ghana, vilket gjorde att en i sällskapet gick förlorad. Matchen slutade oavgjort 2-2 och ett samtal kunde åter föras.
 
Mitt sällskap kläcker ut sig att han skulle vilja åka till F1-legenden Ayrton Sennas (död 1994) minnesplats i Imola - en stad nära Bologna. Lite sent för det nu, och lite tight om tid imorgon då flygtiden från Bologna är redan kl 13 och inte 17:40 som det var sagt från början.
Synd. Vi hade haft gott om tid att åka dit efter att vi tröttnat på att titta på alla byggnader, som förvisso är vackra, men mest likadana.

Av Ryggan - 21 juni 2014 19:07

Läskande och kallt på en uteservering, mitt på den stora genomfartsleden (verkar som att man stänger av all trafik från centrum på lördagar = väldigt sympatiskt) i den nedgående solen.


Vi skulle bara ta ett glas vin före middagen och in dundrade den här tilltuggsfesten. 

Av Ryggan - 21 juni 2014 18:05

Sovmorgon till kl 09. Trots AC på rummet har det varit rent olidligt varmt och till och med ett tunt lakan var för mycket.

Frukost. Jodå, det fanns men den var inte så mycket att hurra över. Typiskt italiensk med mer sylt och kakor är det som vi helst vill ha på frukostbordet.

Mer mulet väder idag men ändå varmt och skönt. Mer behagligt idag än igår då solen verkligen stekte!

Vi började med att leta upp de dolda kanalerna. Av det kanalnät som en gång fanns är de flesta numera överbyggda och det är bara en del av huvudkanalen som forfarande kan ses.
 
Vi gick runt på måfå och såg oss om. På riktigt så är hela Bolognas innerstad präglat av sina arkader/pelargångar, som omfattar nästan 40 kilometer. Det är vad man kan kalla trottoarer av en helt annan dignitet än dem vi är vana vid och det spelar knappast någon roll att det regnar om man vill gå på stan...

     

Vi lotsade oss fram till de två tornen Torre Degli Asinelli och Torre Della Garisenda som byggdes på 1100-talet. Det lägre tornet som ser ut att kunna tippa vilken sekund som helst och lutar till och med mer än lutande tornet i Pisa (det enda riktiga lutande tornet i Italien eftersom det lutande tornet i Pisa är egentligen ett klocktorn).
 

 
Vi satte oss ner för en kaffe på Piazza della Mercanzia innan vi klättrade de 498 trappstegen upp i det högre (och mer upprätta) tornet - Asinelli. På en höjd av 97,20 meter hade vi en helt fantastisk utsikt över Bologna och när man står och ser ut över staden uppifrån, så finns det inga svårigheter att förstå varför Bologna kallas den röda staden.

 

På vägen ner för de små, och ganska ojämna stegen var det någon i sällskapet som tyckte att det var lite läskigt. Hint: det var inte jag...


     
På Piazza S Stefano satte vi oss för dagens första glas vin/öl och till det fick vi både chips och och stora gröna oliver vilket gjorde att vi kunde vänta ytterligare en stund med lunchen.

Vi gick in i den väldigt gamla kyrkan Basilico of St Stefano, som består av fyra medeltida kyrkor och på något sätt gör anspråk på att vara Italiens svar på Jerusalems kyrka där Jesus sägs ligga begravd. Det fanns till och med en kopia av själva kryptan där Jesu kropp ska ha vilat. Det var hur som helst en fin gammal kyrka med tillhörande kloster och därtill klostergårdar, där munkarna sålde öl och starksprit i souvenirshopen. Tror inte att man fick dricka på plats dock...

När vi ändå var på väg gick vi hela gatan via Santo Sebastian ner till Piazza del Barraccano, med den JÄTTEgamla kyrkan Santa Maria del Barraccano vars ena yttervägg är den gamla stadsmuren.
 
För att komma  tillbaka till Piazza Maggiore (Stora torget) gick vi längs gatan via Castiglione, som är något av en rikemansgata med sina flotta byggnader och stora familjepalats med släktnamn av gammal årgång.

Kärlek & taggtråd. En märklig kombination av budskap på en vägg längs via Castiglione
 
Tillbaka i centrum satte vi oss ner för en lätt lunch och en öl. Under tiden som vi åt studerade vi fascinerat det som hände i den närliggande ost- och köttbutiken där det var en konstant ström av människor som handlade stora stycken kött som männen bakom disken helt ogenerat tog på. En av männen rökte med bara halva kroppen utanför butiken. När han väl fimpat gick han i och återupptog sitt arbete utan att tvätta händerna. Den andre mannen gick iväg med en kärra med sopor. Inte heller han tvättade tassarna när han kom tillbaka. Men vad gör väl lite bacillusker? Folk blir med all säkerhet inte sjuka av att köpa sitt kött här. 
 

Väl tillbaka på Stora torget gick vi in i Basilica of San Petronio, den största kyrkan i Bologna och även en av Italiens största medeltida kyrkor. Insidan rymmer massor av gotiska valv, målade fönster samt dörrar från 1400- och 1500-talet. Den är verkligen JÄTTEstor!! Utanför satt en skylt om att man inte fick beträda kyrkan iklädd schorts eller linne. Jag var klädd i just detta och sällskapet i schorts och t-shirt. Vakterna var på intet sätt konsekventa i sitt agerande då de körde ut en liten flicka, som stod just intill mig, men lät mig vara kvar. Enda skillnaden, förutom åldern, var att hennes linne hade spagettiremmar. Jag kunde i lugn och ro studera det väldiga kyrkorummet, men eftersom jag inte fick ta några bilder och mer eller mindre väntade på att bli utkörd, tog det bara en minut.
 
Idag hittade vi turistinformationen som vi inte hittade igår. Den låg i Palazzo del Podesta - det övertäckta huset på torget, precis som vi faktiskt trodde att den skulle göra. Men den gjorde ingen som helst nytta. Där fanns inget som sa vad man borde eller kunde göra eller se i Bologna. Verkade som att det enda man kunde göra var att boka biljetter till konserter med klassisk musik.

 

Det känns som om vi sett det mesta av det som finns att se, så nu sitter vi på baren Romano och dricker öl och äter chipsen som serveras till. Vi bjuds underhållning i form av en musikkår som spelar irländsk musik med säckpipor och slagverk, en man som spelar gitarr och sjunger mot betalning samt en samling dårar som går bland borden och spelar högt på trumpet och mandolin och hoppas på slantar i hatten. Skön mix!

Av Ryggan - 20 juni 2014 23:45

Vi landade runt 12:30 på flygplatsen i Bologna som ligger bekvämt och nära själva staden. Mitt sällskap orkade yrkade på att vi skulle ta en taxi till hotellet, vilket gick fort och raskt och kostade ca 15 euro. Vi slängde bara in våra väskor och strippade av oss lite kläder innan vi gick ut för att se oss omkring.Trots det rådde fullt kaos när vi väl kom ihåg att vi skulle fota hotellrummet. Lobbyn med den stora kristallkronan var städad i allfall.
  Hotellet ligger på gatan Via dell'Indipendenza, självständighetens väg, som är Bolognas pulsåder. En romersk spikrak kilometer från Centralstationen, förbi hotellen och butikerna, till stadens hjärta på Piazza Maggiore och Piazza Nettuno. Vi gick gatan fram till Piazza Maggiore med den erkänt fula statyn Nettuno. Ganska snart satte vi oss ner på en uteservering. Dels för att jag höll på att få värmeslag men också för att vi skulle ta och titta lite på kartan vi fått med oss från hotellet.
 

Vi vandrade runt helt planlöst och tittade på folk, i skyltfönster och på alla de vackra byggnaderna utan att veta vad det var vi såg. Alla skyltar som satt på fasaderna var på enbart italienska och det språket kan vi inte många ord av. Vi kunde i allafall konstatera att det finns gott om kyrkor, torg och torn. För den som är sugen finns det även mycket museér av olika slag. Vi var nöjda med att bara strosa runt. Bologna kan stoltsera med att ha världens äldsta universitet. Det går inte att exakt datera när universitet bildades, men det verkar ha skett i slutet av 1000-talet då det bevisligen fanns verksamhet. En grupp historiker, som på 1800-talet fick i uppgift att komma fram till när universitet grundades, daterade det till 1088, vilket är det årtal som numera används officiellt. Alltså: Bologna har det äldsta universitetet i världen och det grundades 1088. Sverige fick sitt första universitetet först 1477 i Uppsala. 
 
Shoppingen sägs vara bra här i Bologna. Man kan tex köpa en bussväska för 984 euro, eller varför inte en Golden Snitch väska för 828 euro. Eller kanske en lyxig variant av tårta...
 

Vid 14-tiden började både affärer och matställen att stänga. Vi lyckades få en kall öl på en uteservering just innan de stängde igen. Vi fick sitta kvar och de sa glatt hejdå när de gick. Där satt vi och övriga gäster och åt och drack trots att det var stängt. Disken... ja, den fick stå kvar. Som tilltugg köpte vi en rejäl bit ost från en av butikerna alldeles intill. Gudomligt gott! OBS! Vi åt inte upp hela på en gång.
 
Vanliga bilder i Bologna: Torn och kyrkor, kolonner i form av arkader - även i de mest ruffiga kvarteren - vespor och stora pampiga portar. Bologna, den röda staden... Det mesta går i röda toner.

Eftersom sömnen inte varit den bästa under natten så gick vi tillbaka till hotellet så att jag skulle få sova en stund efter att sista unset av energi försvunnit. Trots det så var det inte jag som somnade först.


Klockan 18 tog vi plats på en servering där vi kollade på kvällens fotbollsmatch mellan Italien och Costa Rica. Det var oerhört roligt att studera de människor som gick förbi tv-skärmen. Vissa hukade, vissa sprang och vissa glömde bort sig helt och ställde sig helt sonika framför tvn för att titta på matchen. Vi hade en fantastiskt rolig servitris som rullade på R:en mer än Bengt Frithiofsson när hon pratade engelska. På italienska skorrade hon dock inget. Jag trodde att det skulle vara mer livat då det var Italien som spelade men övriga gäster på serveringen höll sig förhållandevis lugns och det hördes inte ens speciellt många protester när Italien förlorade.

Efter matchen gjorde vi det man ska göra i Italien. Vi åt pizza!! Det var mycket ost på dem och det faller mig i smaken. Vi besökte ytterligare två uteserveringar och till ölen fick vi småpizzor, smörgåsar och chips. Så länge man beställer något att dricka så behöver man uppenbarligen inte beställa någon mat i den här staden. Mitt sällskap tyckte det kändes ofint att lämna allt och klämde i sig både macka och minipizza för artighet skull.
 
Som sagt. Det saknas lite sömn, så därför gör vi ganska tidig kväll.

Av Ryggan - 20 juni 2014 09:07

Nu har vi flyttat på oss. Det blev för många stojiga barn i vår närhet. Nu sitter vi istället i en oas med träd, växter, artificiellt solljus och inspelat fågelkvitter. Här finns även vilstolar, men några sådana lyckades vi inte norpa åt oss. Vi sitter så fint i grönskan att det inte gör något. Eftersom kl nu har passerat 09 tyckte mitt sällskap att det var tid för ett glas vitt. Han återkom med två små flaskor Chardonnay och nybakade crossianter.  När de två små flaskorna tagit slut, kom det visst två stycken till. Vi tar seden dit vi kommer, men kanske i tidigaste laget för min del. Kanske kan få mig att somna på planet :)

Presentation


Denna blogg kommer att handla om resor i olika former, men framför allt om billiga resor som ger möjlighet till lite vardagsflykt, samt de små utflykterna hemmavid.
Jag skulle vilja att det blir ett levande reseforum, så lägg gärna till information om du

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ billiga-resor med Blogkeen
Följ billiga-resor med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se