Senaste inläggen

Av Ryggan - 20 april 2013 15:00

Vi gjorde misstaget att åka in i staden Elbasan. Enligt vår mening var det mest smutsigt och rörigt. Vi lyckades inte ens få någon mat eftersom ingen verkade förstå ett ord engelska. Vi åkte vidare och stannade på ytterligare två ställen längs vägen utan att få oss någon spis. På det tredje stället fick vi så äntligen mat! Killen som jobbade där var ingen stjärna på engelska men han valde att förstå oss. Menyn var dock inte så lätt att förstå... Vi beställde köttbullar. Styckvis. Jag beställde 3 stycken och sambon beställde 4. Det visade sig var utsökt goda grillade järpar. Till detta beställde vi det vi lyckades tyda från menyn; ost och pommes. Det smakade supergott och tillsammans med dryck och dricks gick det lös på 48 kronor!!


Nästa stopp Berat vid floden Osum. När vi kört av från den stora och "bra" vägen vid Fier, hade vi ca 4 mil mindre bra väg innan vi nådde målet. I en liten by saknades vägen helt och vi körde i jättegrytor :)


Berat med sin Ottomanska arkitektur är känt som staden med tusen fönster.

 

Gorcia Bridge som sägs vara Albaniens äldsta bro.

 

På klippan ovanför staden ligger fortet med en hel by på insidan av muren.

   

Får som gör det jobbigt för sig. Det var inte nödvändigt att äta just på muren. Det fanns gott om gräs just nedanför.

   


Av Ryggan - 20 april 2013 12:30

Dags att lämna Tirana. Att köra bil i Albanien är ett äventyr i sig. Det finns inga kartor som stämmer överens med verkligheten eftersom de bygger många nya vägar. Skyltar existerar sällan och om man hittar en och glad i hågen kör dit den pekar, så finns ingen garanti för att en ny skylt tar vid så att du faktiskt kommer dit du tänkt dig. Vägarna är bitvis allt annat än bra och trafiken... ja, man kan säga att Albanerna kör fort, lite som de vill och använder tutan istället för blinkers. Det är som om de kompenserar för decenniers förbud mot bilinnehav genom en anarkistisk tävlan. Mercedes dominerar trafiken och enligt rykten är de stulna i väst.

Man bör heller inte bli förvånad om man möter ett ekipage med häst och vagn i motgående riktning på motorväg eller om man måste köra runt en ko eller en flock med får som parkerat sig på vägen.


På vägen ut ur Tirana körde vi förbi den 12 meter höga Moder Tirana (1971) som står och tittar ut över staden. Under henne ligger Martyrernas kyrkogård utlagd som en uppfläkt örn, där niohundra ”folkhjältar”, alla kommunister, ligger begravda. Albanien är örnarnas land. Symbolen är vald för att örnen är oberoende, stolt och försvarsbenägen.
   

Första anhalt, slottet Petrela, ca 15 km söder om Tirana. Låt gå för att det var ett litet gulligt slott som låg uppe på en klippa men för att vara Albaniens bäst bevarade slott kändes det ganska fattigt. Idag är det bara en restaurang där uppe och inte mycket mer än ustikten att titta på.

 


Vägen upp till slottet var lite krokig och bjöd, en för oss, helt ny insikt om vägarna i Albanien.    

Av Ryggan - 19 april 2013 21:30

En god nödlösning.
 

Det där med el är inte riktigt deras grej.

  

Det finns gott om poliser i Tirana.

  

Begagnad ambulans från Tyskland.

 

Street life.

 

Gammal bro, gammal man.

 

The Tanners' bridge is an 18th-century Ottoman period stone footbridge located in Tirana. The bridge was once part of the Shëngjergj Road that linked Tirana with the eastern highlands. The Shëngjergj Road furnished the city with agricultural produce and livestock. The bridge went across the Lanë stream and was adjacent to the area of butchers and leather workers. The Lanë was rerouted in the 1930s and the bridge was neglected. In the 1990s the bridge was restored to its former glory and is now used by pedestrians only.

Av Ryggan - 19 april 2013 21:00

Tidsfördriv i Tirana:


Golden SPA, Blvd. "Bajram Curri" i Blok Area:

 

Såg halvsuspekt ut från utsidan men visade sig vara seriöst och bra. Vi beställde var sin timmes helkorppsmassage och fick gå in och byta om i varsitt omklädningsrum och sätta på oss varsin liten stringtrosa/kalsong och en morgonrock, samt tofflor. Vi fick massagen i samma rum och det var en ny upplevelse för min del. Min massage var nämligen både grundlig och närgången. Jag fick massage mellan tårna, mellan benen, på brösten, under armhålorna, under hakan, i hårbottnen, ansiktet och bakom öronen. Hon drog dessutom i både armar och ben och stretchade nacken ordentligt. Efter denna genomgång fick vi varsin fotvårdsbehandling, där mina naglar blev fint rosa och sambon fick sina tår beskärda med rakblad.


Tillsammans kostade detta 702 kronor för oss båda!!


Endast kontakt betalning på 11600 lek. Vi hade 11700 kvar. Alltså 6 kronor tillgodo :)

Av Ryggan - 19 april 2013 16:30

Vad mer göra i Tirana?

Åka kabinbana upp till Dajteberget. Hur kommer man dit? Enligt tjejen i receptionen går det inga bussar dit och det är på tok för lång att gå. Vi måste åka taxi. Hur långt är det då till kabinbanan? Säkert 3 km!!


Vi promenerade dit och tur var väl det. Det gav oss lite mer av Tirana och gjorde att vi tyckte bättre om staden. Vi fick fråga oss fram några gånger och det funkade bra. Även om albanerna inte är så vassa på engelska så pekar de gärna :)


För 700 lek = 43 kronor fick vi en tur/returbiljett och satt sen i en stekhet bur och bjöds en fantastisk utsikt över Tirana på vägen upp på berget. Väl där uppe åt vi middag på restaurangen och beundrade utsikten.    

Av Ryggan - 19 april 2013 14:00

Vi blev serverade en helt ok frukost med gott kaffe och nylagad omelett och spisade denna medan vi gjorde upp planer för dagen. Vi frågade tjejen i receptionen vad man bör se i Tirana.

- Förutom Skanderbeg torg finns det ett slott, men det är ganska litet.


Vi gav oss så ut för att göra Tirana och för att titta på torg och slott.


1.Skanderbegtorget är det största torget i Albaniens huvudstad Tirana, uppkallat efter den albanska nationalhjälten Skanderbeg. Vid torget finns ett monument till Skanderbeg.

 

2. Et´hem Begmoskén och klocktornet. Ligger intill Skanderbegtorget.

 


3. Operan. Ligger intill Skanderbegtorget.

 


4. Det härligt kommunistiska Nationalmuseumet. Ligger intill Skanderbegtorget.

 


5. Tirana slott... Efter många vändor fram och tillbaka tror vi att vi hittade det "lilla" slottet. Det var en liten låg stump av en mur kvar att se. Inte ens en bild som berättade om hur det kan ha sett ut en gång i tiden.


Efter att vi klarat av dessa fem punkter, vilket inte tog många minuter då de ligger mer eller mindre på samma ställe, så verkade det inte finnas så mycket kvar att göra i Tirana.

Av Ryggan - 18 april 2013 23:00

Efter 4,5 timmar landade vi så i Tirana, där det var soligt och varmt till skillnad mot Stockholm. En förbetsälld taxi väntade på oss och körde oss till Tirana city. Vårt hotell - Hotel Nobel -ligger precis bakom Tirana International hotell och Skandebegs torg, vilket betyder att det verkligen ligger centralt.

Hotellet kostade 440 kronor/natt för ett dubbelrum som var rent och fräscht även om det inte var supermodernt. Det var elegant på ett gammaldags sätt.

   


Vi gick genast ut på stan för att se oss omkring litegrand och slog oss ner på en uteservering på Harry Trumans torg på något som såg ut att vara en lite finare restaurang. En öl av märket Tirana kostade 9,50 kronor och till detta fick vi in en stor bit med YBERGOD fetaost för hela 6 kronor!!


 

Vi ägnade kvällen åt att gå omkring och strosa i Block-area, Ish.Blloku, Tiranas Stureplan där clubarna, cafeérna och restaruangerna finns. Det var tidigare ett område där det politiska toppskiktet bodde i eleganta och välbevakade villor. Ingen utomstånde hade tillträde. Först efter socialismens fall fick vanliga albaner tillträde till området.

  Längs Martyrernas boulevard ligger denna iögonfallande pyramid i glas, marmor och betong. Piramidia ritades av Hoxhas dotter och svärson och var vid tiden då det begav sig, det dyraste projektet i Albanien och invigdes 1988. I pyramiden samlades allt som hade anknytning till Hoxha och i mitten stod en jätteskulptur av ledaren. Den dumpades förmodligen på samma ställe som Stalin och Lenin. Piramidia inspirerades av Cheopspyramiden i Giza - både Hoxha och Farao skulle tillförsäkras evigt liv. Idag är det disco och basar inne i pyramiden och på folk ägnar sig åt att åka rutschbana ner från toppen.

Av Ryggan - 18 april 2013 07:15

Albanien befriades från tyska nazister 1944 av Enver Hoxhas partisaner, och Enver styrde sen landet med Stalin som förebild fram till sin död 1985.


Medan Europa fick fred, fortsatte den albanska kronologin att tugga taggtråd. Stalinistledaren förbryllade omvärlden genom att först upprätta, sedan trotsigt bryta de kamratliga förbindelserna med Tito, Moskva och Mao. När Mao dog stod Albanien ensamt mot världen landet isolerades totalt från omvärlden. Hoxhas epok var en tid när de som försökte fly till Grekland sköts eller fick 25 års fängelse, när barnen tvångsklipptes i skolan och lärarna mätte håret med linjal, när landets nationalrätt var bönor… tre gånger om dagen. Den hemliga polisen Sigurimi upprättade ett system av angiveri och spioneri. All opposition mot Hoxha eliminerades av Sigurimi, som enväldigt avgjorde vad som var antisocialistiskt och brott som högförräderi, propaganda, klagomål på varuutbud, kontakt med utlänningar eller för att man lyssnat på utländska radiostationer ledde till omänskliga straff eller vistelse i arbetsläger.


Hoxha var besatt av konspirationsteorier och förbjöd till och med stadskartor. Allt han skrev handlar om Albaniens fiender som fanns överallt. Han var besatt av Albanien, det enda sant socialistiska landet i världen. Under 1970-talet byggdes hela landet om till en gigantisk fästning och försågs med 700 000 bunkrar som skulle skydda landet mot alla kapitalistiska stater - ett anfall som aldrig kom. Landets vackra landskap störs av de grå betongsvamparna som sticker upp nästan överallt, liksom på måfå utan uppenbara strategiska eller geografiska beräkningar. Ibland ligger de i grupp, ibland var för sig i någon bergssluttning eller på stranden. Att detta bisarra bunkerbygge blev en påfrestning för ekonomin är inte svårt att förstå. Det sägs att det ska vara svårare att flytta på dem än det var att bygga dem vilket gör att många av dem används som fållor till husdjur eller toalett.


Albanien fylldes med en bisarr personkult då Enver Hoxha skapade Europas motsvarighet till Nordkorea. Hoxha var allt; en kommunistisk superhjälte, ofelbar och suverän. Under hans tid förklarades Albanien högtidligt som världens första officiella ateistiska land. Den som vill slippa trubbel skulle tro på partiet, på Enver Hoxha och ingen annan. Något liknande sägs ha hänt under det ottomanska styret då Islam anammades i större omfattning än i något annat land. Varför? Kanske för att de som konverterade till islam, till skillnad från kristna, slapp betala skatt till sultanen. Kanske för att muslimer, till skillnad från kristna, slapp skicka en av sina söner till sultanens elitarmé.


Hoxhakulten blev allt mer intensiv. En tio meter hög gyllene staty sattes upp till hans ära på Skanderbegplatsen och hans bild fanns överallt och socialistiska slagord förfulade landskapet. Han blev allt mer paranoid och hade en dubbelgångare som i första hand skulle ersätta Hoxha i farofyllda situationer. För säkerhets skull dödades dubbelgångarens fru och två döttrar, vilket han inte fick veta förrän efter diktatorns död. När Hoxha låg på sin dödsbädd opererade dubbelgångaren ute bland folket och därför tog det sin tid innan allmänheten fick veta att diktatorn var borta.


Enver Hoxha dog 1985 och några år senare började tiden komma ifatt och luckra upp landet. På 1990-talet skulle Albanien förvandlas från ett isolerat, stalinistiskt reservat till ett normalt land. Omställningen till kapitalism och demokrati blev kaotisk och ibland våldsam. Ett havererat pyramidspel utplånade människors sparkapital, men nu håller Albanien på att komma ifatt sina grannar. Det byggs nya vägar och BNP ökar stadigt år efter år. Allt är förstås inte bra. Korruption, hög arbetslöshet och stora inkomstklyftor plågar ännu landet.

              


Presentation


Denna blogg kommer att handla om resor i olika former, men framför allt om billiga resor som ger möjlighet till lite vardagsflykt, samt de små utflykterna hemmavid.
Jag skulle vilja att det blir ett levande reseforum, så lägg gärna till information om du

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards