Direktlänk till inlägg 18 april 2013

Albanien under Enver Hoxha

Av Ryggan - 18 april 2013 07:15

Albanien befriades från tyska nazister 1944 av Enver Hoxhas partisaner, och Enver styrde sen landet med Stalin som förebild fram till sin död 1985.


Medan Europa fick fred, fortsatte den albanska kronologin att tugga taggtråd. Stalinistledaren förbryllade omvärlden genom att först upprätta, sedan trotsigt bryta de kamratliga förbindelserna med Tito, Moskva och Mao. När Mao dog stod Albanien ensamt mot världen landet isolerades totalt från omvärlden. Hoxhas epok var en tid när de som försökte fly till Grekland sköts eller fick 25 års fängelse, när barnen tvångsklipptes i skolan och lärarna mätte håret med linjal, när landets nationalrätt var bönor… tre gånger om dagen. Den hemliga polisen Sigurimi upprättade ett system av angiveri och spioneri. All opposition mot Hoxha eliminerades av Sigurimi, som enväldigt avgjorde vad som var antisocialistiskt och brott som högförräderi, propaganda, klagomål på varuutbud, kontakt med utlänningar eller för att man lyssnat på utländska radiostationer ledde till omänskliga straff eller vistelse i arbetsläger.


Hoxha var besatt av konspirationsteorier och förbjöd till och med stadskartor. Allt han skrev handlar om Albaniens fiender som fanns överallt. Han var besatt av Albanien, det enda sant socialistiska landet i världen. Under 1970-talet byggdes hela landet om till en gigantisk fästning och försågs med 700 000 bunkrar som skulle skydda landet mot alla kapitalistiska stater - ett anfall som aldrig kom. Landets vackra landskap störs av de grå betongsvamparna som sticker upp nästan överallt, liksom på måfå utan uppenbara strategiska eller geografiska beräkningar. Ibland ligger de i grupp, ibland var för sig i någon bergssluttning eller på stranden. Att detta bisarra bunkerbygge blev en påfrestning för ekonomin är inte svårt att förstå. Det sägs att det ska vara svårare att flytta på dem än det var att bygga dem vilket gör att många av dem används som fållor till husdjur eller toalett.


Albanien fylldes med en bisarr personkult då Enver Hoxha skapade Europas motsvarighet till Nordkorea. Hoxha var allt; en kommunistisk superhjälte, ofelbar och suverän. Under hans tid förklarades Albanien högtidligt som världens första officiella ateistiska land. Den som vill slippa trubbel skulle tro på partiet, på Enver Hoxha och ingen annan. Något liknande sägs ha hänt under det ottomanska styret då Islam anammades i större omfattning än i något annat land. Varför? Kanske för att de som konverterade till islam, till skillnad från kristna, slapp betala skatt till sultanen. Kanske för att muslimer, till skillnad från kristna, slapp skicka en av sina söner till sultanens elitarmé.


Hoxhakulten blev allt mer intensiv. En tio meter hög gyllene staty sattes upp till hans ära på Skanderbegplatsen och hans bild fanns överallt och socialistiska slagord förfulade landskapet. Han blev allt mer paranoid och hade en dubbelgångare som i första hand skulle ersätta Hoxha i farofyllda situationer. För säkerhets skull dödades dubbelgångarens fru och två döttrar, vilket han inte fick veta förrän efter diktatorns död. När Hoxha låg på sin dödsbädd opererade dubbelgångaren ute bland folket och därför tog det sin tid innan allmänheten fick veta att diktatorn var borta.


Enver Hoxha dog 1985 och några år senare började tiden komma ifatt och luckra upp landet. På 1990-talet skulle Albanien förvandlas från ett isolerat, stalinistiskt reservat till ett normalt land. Omställningen till kapitalism och demokrati blev kaotisk och ibland våldsam. Ett havererat pyramidspel utplånade människors sparkapital, men nu håller Albanien på att komma ifatt sina grannar. Det byggs nya vägar och BNP ökar stadigt år efter år. Allt är förstås inte bra. Korruption, hög arbetslöshet och stora inkomstklyftor plågar ännu landet.

              


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ryggan - 30 juli 2017 13:56

     

Av Ryggan - 1 oktober 2015 21:41

men... det har varit en lååång dag och jag är sjukt trött. Tänker ge upp för ikväll och återkomma i morgon med nya krafter. ...

Av Ryggan - 15 september 2015 10:20

Reseprylar från Coolstuff Joosa Powerbank Det har hänt oss nästan alla under en resa. Vi står där på flygplatsen eller sitter i turistbussen och plötsligt så varnar telefonen för att batterier håller på att ta slut. På flygplatsen visar skyltarna &...

Av Ryggan - 21 augusti 2015 11:18


Vi ska tälta i Tiveden i helgen och det ska bli så härligt att komma ut i skogen igen! Det ser ut som att vädergudarna kommer att vara med oss även om temperaturen sjunker ner mot 7 grader på natten. Underställen är nerpackade, så vi är beredda!! ...

Av Ryggan - 14 augusti 2015 08:13

Ikväll ska vi gå på föreställning vid Konunga-Stollen. Årets företsällning innehållande sång, musik och eld heter  "Gruvtagen - Bergets inre väsen"     Detta utlovas:"föreställningen startar i skymningen för att få Gruvparkens unika miljö och tr...

Presentation


Denna blogg kommer att handla om resor i olika former, men framför allt om billiga resor som ger möjlighet till lite vardagsflykt, samt de små utflykterna hemmavid.
Jag skulle vilja att det blir ett levande reseforum, så lägg gärna till information om du

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22 23 24 25 26
27
28
29
30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ billiga-resor med Blogkeen
Följ billiga-resor med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se