Alla inlägg under juni 2013

Av Ryggan - 28 juni 2013 00:15

Vi lämnade Skavsta klockan 21:10 och landade i Kaunas 23:20 litauisk tid. Jag hade inte lyckats klura ut var flygbussen stannade i förhållande till mitt hotell, så jag lät hotellet fixat med en taxi (182 kronor) till mig så jag kom fram till Amberton Cozy Hotel, mitt i Gamla stan, utan några problem. Trots sitt pris visade det sig vara ett riktigt fint hotell. Det har förvisso 4 stjärnor men eftersom det var så billigt, 1054 kronor för fem nätter, trodde jag att det skulle vara ganska sunkigt. Jag har dessutom en stor dubbelsäng, enkelrum till trots, med en ljushimmel ovanför. Några svagare lampor, eller varför inte en dimmer, skulle dock gjort den lite mysigare.

     

ANNONS
Av Ryggan - 27 juni 2013 20:45

Boarding på Skavsta flygplats.

ANNONS
Av Ryggan - 26 juni 2013 22:42


 

flygbussarnas hemsida står att läsa:

"Flygbussarnas trafik i Göteborg, Malmö och Lund är varslade om strejk lördagen den 29 juni".


Jag landar på Skavsta den 2 juli och den stora frågan är om jag kommer att ta mig hem då eller om strejken hunnit involvera även flygbussarna i Stockholmsområdet. Kan alltså bli rejält spännande att komma hem.

Av Ryggan - 24 juni 2013 19:01

Kaunas är #Litauens näst största och Baltikums fjärde största stad och ligger där de största floderna Nemunas och Neris flyter samman.

     

Kaunas omnämns 1361 i samband med striderna med Tyska orden, men har troligen en betydligt längre historia. Det finns rester kvar av stadsmuren som byggdes till skydd mot de tyska ordensriddarna, kanske redan under 1200-talet. Det finns även en ruin kvar av borgen, som under senare delen av 1300-talet återuppbyggdes efter striderna med ordenstrupperna. På 1400-talet ingick Lituaen i en union med Polen. Hela 1600-talet blev ett ödesdigert århundrade med vanstyre i Warszawa, pestutbrott, storna bränder i Kaunas och en olycklig rysk invasion år 1655. Den allt mer försvagade unionen leddes av en rad odugliga adelsmän och under 1700-talet var den polsk-litauiska unionen mest en rysk lydstat. Den polsk-litauiska unionsstatens tredje delning 1795 gjorde att det inte längre fanns någonting kvar av Polen och Litauen. Litauen var under ryskt styre fram till tyskarnas ockupation under början av första världskriget. Hoppet om självständighet väcktes under en kort stund då Napoleon tågade genom Kaunas och Vilnius i juni 1812, men försvann samtidigt som de halvt ihjälfrusna resterna av den franska armén retirerade från Moskva. Vid slutet av den ryska tiden tillkom en ring av fort runt staden (som inte hindrade tyskarna från att relativt enkelt inta staden när det väl begav sig).


Självständigheten återvunnen... och förlorad.

När Ryssland försvagades av kaoset under första världskriget och ryska revolutionen, så passade Lituaen på att utropa sig som en självständig stat 1918. Polen, som också blivit självständigt, stred med lituaerna om Vilnius. Polen vann och Kaunas fick bli ny huvudstad i Litauen, vilket den förblev fram till 1940. Tiden som huvudstad innebar en betydande uppblomstring, många praktfulla byggnader och ett nygrundat universitet.


Så kom ryssen tillbaka... Röda arméns ockupation av Litauen 1940, innebar lidande och förtryck och Kaunas drabbades extra hårt. I juni 1941 gick flera godståg till Sibirien med stora delar av den politiska och intellektuella eliten, affärsidkare och bönder som motsatte sig tvångskollektiviseringen. 


...och sen kom tysken...  och terrorn fortsatte under nazisterna som i juni 1941 inleddde Operation Barbarossa. Tyskland gick till anfall mot Sovjet ockuperades Kaunas efter bara två dagar. Tyska Einsatzgruppe A, assisterad av litauisk milis, gick lös på den judiska befolkningen och förintelsen av Europas judar kan sägas ha inletts här. I mitten av september rapporterade den tyske gruppchefen Karl Jäger om 76 355 dödade, varav de flesta var judar, i Litauen. Redan i juli hade ett getto grundats i stadsdelen Vilijampolė och de gamla ryska forten gjordes om till koncentrations- och förintelseläger, där exekutionspatruller jobbade 24/7. Idag finns ett museum och ett minnesmärke vid Devintas Fortas (Kauno IX fortas).


Efter tyskarna kom så ryssarna åter... Röda armén återtog Kaunas 1944  och med det sovjettidens försummelser. De följande 10 åren deporterades mellan 120 000 - 300 000 personer till Gulag i Sibirien.


Litauen blev en självständig stat 1991 och är sedan 2004 medlem av EU och Nato.


Idag är Kaunas en modern stad med en bred huvudgata och många museér. De främsta historiska sevärdheterna ligger i den Gamla staden, relativt oförstörd av andra världskriget, som domineras av det eleganta rådhustornet och av ärkekatedralen. I den moderna stadsdelen kantas paradgatan Laisvės alėja - Frihetsavenyn - av affärer, kaféer, barer och restauranger.

Av Ryggan - 21 juni 2013 16:15

Grytgöl är en liten tätort i Finspångs kommun i Östergötland.


Grytgöl är mest känt för sitt årliga karnevalståg Polustus som går varje midsommar sedan 1943. Karnevalståget Polustus består av cirka tio vagnar där det hycklas och görs parodi på lokala och nationella händelser som varit aktuella under året. Tåget startar vid Grytgöls festplats (Björkliden) och åker sedan ca fyra kilometer och vänder tillbaka.

I år handlade det bland annat om hästköttsskandalen, upploppen i Husby och försvaret fick sig en rejäl känga.

           

Efter Polustus firades midsommar som sig bör.

   Av Ryggan - 12 juni 2013 19:59

Jag har fått en adresstag i present av sambon. Jag får således sällskap av Lilla My i Kaunas :)

   

  

Av Ryggan - 6 juni 2013 19:15

Nationaldagen har förutom vajjande flaggor även bjudit på strålande sol, och för min del en tur till Omberg vid Vätterns östra strand.

Utsikten taget från Hjässan - 263 meter över havet.

  

 

Trots det stora urvalet av vandringsleder promenerade vi bara genom den vackra bokskogen ner till vattnet där vi satt på klipporna och lapade sol, fikade och badade fötterna i Vätterns iskalla vatten.

 

Vi besökte så den svenska författaren, pedagogen, och särartsfeministen Ellen Keys hem, kallat Strand, på sydsluttningen av Omberg, som byggdes 1910, vanligen känt som Ellen Keys Strand. Det har bevarats i ursprungligt skick och är ett populärt besöksmål. Stiftelsen "Strands vilohem för kroppsarbetande kvinnor", bildades 1914 och skulle aktiveras sex månader efter Ellen Keys död (i praktiken den 2 april 1927). Till stiftelsen skänkte hon sitt hem Strand samt 70 000 kronor, vilket utökades med 55 000 kronor, som insamlats till hennes 70-årsdag av vänner. Vilohemmet var öppet mellan 1 maj och 30 september för kroppsarbetande kvinnor, mestadels hemmahörande i Stockholm, vilka fyllt 25 år och "har kultur nog att vårda och värdera Strand". Tolfternas medlemmar ägde företräde, bildat 1892 av Ellen Key för att sammanföra kvinnor ur olika yrken och klasser.

                            

Dagen var ännu ung så vi åkte strandvägen ner till Gränna, där vi strosade omkring i de små gränderna, tittade på skytteltrafiken till Visingsö och köpte polkagrisar på polkagriskokeri. Vi blev dock inte långrandiga... utan tog oss istället upp till den mäktiga slottsruinen Brahehus med en storslagen utsikt över Vättern, Visingsö och Gränna.

             

Per Brahe d.y lät påbörja bygget av Brahehus 1637 som ett lustslott och slottet stod klart i mitten av 1650-talet.


Efter detta kändes det som att dagen var till ända och vi gav oss av hemåt igen.

Av Ryggan - 5 juni 2013 11:33

Gårdagen bjöd på en timmes väntan utan mycket att göra. Kollade lite förstrött i mobilen och vips så hade jag visst bokat en resa till Kaunas, Litauen den 27 juni.


Tur och retur med ryanair Stockholm Skvasta - Kaunas = 452 kronor!


Så återstår bara att ta reda på vad Kaunas har att erbjuda.


   

Presentation


Denna blogg kommer att handla om resor i olika former, men framför allt om billiga resor som ger möjlighet till lite vardagsflykt, samt de små utflykterna hemmavid.
Jag skulle vilja att det blir ett levande reseforum, så lägg gärna till information om du

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
<<< Juni 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ billiga-resor med Blogkeen
Följ billiga-resor med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se