Direktlänk till inlägg 12 juli 2013

Om Rügen

Av Ryggan - 12 juli 2013 12:43

Rügen är Tysklands största ö i södra Östersjön. Den är ansluten till övriga Tyskland främst genom bron som går över till Stralsund. Öns nordligaste udde heter Kap Arkona.

 

Rügen tillföll Sverige 1648 vid Westfaliska freden, och förblev svenskt fram till den 7 juni 1815, och den svenska monarken kunde således även kalla sig "Rügens furste".

Gustav IV Adolf planerade 1806 att bygga en hamnstad vid namn Gustavia på ön men Napoleons trupper satte stopp för planerna. Vid freden i Kiel gjorde Sverige och Danmark ett byte; Rügen och övriga Pommern mot Norge. Norge vägrade dock att acceptera svensk överhöghet, antog 17 maj en grundlag, och utropade den danske ståthållaren Kristian Fredrik till kung. Det slutade med att Sverige, fick omkring 8 miljoner riksdaler banko för hela Pommern med Rügen. Danmark och Preussen bytte samtidigt Pommern och Rügen mot hertigdömet Lauenberg, och Rügen blev en del av Preussen.

 

Efter andra världskriget  fanns den gamla järnridån - gränsen till det slutna östblocket - på den idylliska ön Rügen som var militärt område i dåvarande Östtyskland, med stora sovjetiska intressen. Idag är det återigen den bad- och kurortsö som den en gång var. Men minnen av det kalla krigets dagar finns... och det är knappast några små minnen. I Prora finns den största fysiska påminnelsen om Tredje Riktes visioner om det storskaliga och klasslösa samhället.


När fackföreningarna och arbetsgivarorganisationerna förbjöds på sommaren 1933 ersattes de av Deutsche Arbeitsfront, DAF (Tyska arbetsfronten). Ledaren Dr Robert Ley, ska i april 1933 fått följande uppmaning av Hitler; ”Vi ska ta över fackföreningarna så att de inte längre kan utgöra något hot mot oss och förvandla arbetarna till en enda stor folkgemenskap utan klassgränser”. För att stärka banden mellan nazistpartiet och arbetarrörelsen grundades Kraft durch Freude, KdF (Styrka genom glädje). KdF arrangerade alltifrån kurser, utflykter och resor, bl.a kryssningar till Madeira, Norge och andra för den tiden exotiska platser. Dessutom skulle det byggas stora semesteranläggningar för arbetarna och den i absolut största var Prora på Rügen. Här skulle arbetarna med familj erbjudas betald semester som belöning för sina arbetsinsatser. Med sådana socialpolitiska program i en tid då arbetslöshet i stort sett var obefintlig och folk upplevde att de fått det bättre, var det få som saknade fackföreningsrörelsen.

           

Prora - Svastikan vid havet

Prora var ett gigantiskt stort byggnadsprojekt som sysselsatte ca 9000 arbetare. Anledningen till att projektet påbörjades var starkt politiskt. Bland annat fanns idéer om att den egentliga orsaken till Tysklands förlust under första världskriget berodde på bristande moral hos den tyske arbetaren. Proraparadiset var ett led i att undvika en upprepning av detta: ”... jag vill ha ett folk med starka nerver, ty bara med ett folk som har nerverna i styr kan man verkligen bedriva stor politik”, sade Hitler.

Bygget startade 1936 och det löper längs en sträcka på 4,5 kilometer, ca 150 meter från stranden. Anläggningen består av åtta identiska byggnader med sex våningar.  Alla rum har utsikt mot havet (ingen tysk arbetare skulle behöva muta portiern för ett rum med havsutsikt), medan korridorer och toaletter byggdes mot landsidan. Rummen var 2,5 m x 5 m och skulle innhålla 2 sängar, en garderob och ett handfat. Gemensamma toaletter, duschar och balsalar fanns på varje våning. Hitlers planer för Prora var mer än ambitiösa. Han ville ha den största och mest mäktiga resort som någonsin funnits, och anläggningen byggdes för att kunna ta emot 20 000 gäster samt 10 000 servicepersonal. Det planerades även en festivalhall med plats för alla gäster, två inomhuspooler med artificiella vågor, biosalong och en stor hamn för passagerarfartyg. Från den centrala festplatsen sträcker sig fyra stycken 500 meter långa hus åt både norr och söder, vilket alltså gör att hotellet är nästan 5 km långt.

 

Det var alltså tänkt att Prora skulle bli en semesteranläggning i den lyxigare klassen. Besökaren skulle helst närma sig Prora från havet. Världens första stad för turism. Världens största hotell. Världen största segelhamn. Världens största sporthall och badanläggning. Världens största skola och sjukhus. De högsta träden. Och mitt i juvélen en sanslöst stor festplats på 400 000 kvadratmeter. En modell över hela projektet finns i ett av museerna.


Trots alla högtflygande planer från de enorma Hindenburgfälten i Nürnberg till triumfbågen i Berlin är Prora det enda riktigt stora byggnadsverket som verkligen blev av. Vid krigsutbrottet i september 1939 avstannade bygget. Då var redan fönsterglaset på plats. Men ingen misströstade eftersom det så kallade Blitzkriget, enligt Hitler skulle vara över på 14 dagar!

 

Men... Prora färdigställdes aldrig och användes heller inte för sitt egentliga syfte.

 

Byggandet återupptogs aldrig riktigt igen så det vi ser idag har alltså stått där i snart 70 år. Byggnaderna användes som träningsläger för polisen, som flyktingförläggning för utbombade Hamburgbor och som krigssjukhus. Vid krigsslutet 1945 övergick allting i östblockets händer. Delar av de norra byggnaderna sprängdes av sovjetiska militären, men de lyckades inte förstöra särskilt mycket. Armeringen var alltför stark... Ett hus plockades dock ner helt och hållet mellan 1945-49 i jakt på byggnadsmaterial för återuppbyggandet i Sovjetunionen. 1956 inhystes Röda Armén i de två intakta norra husen och de södra husen användes av Östtysklands armé. Röda Armén flyttade ut 1962 och östtyskarna tog över de norra husen. Det sydligaste huset (södra hus 3) gjordes senare om till semesterboende för pensionerade officerare medan resterande fyra hus (södra 1 & 2, norra 1 & 2) innehöll militärskola. Efter Berlinmurens fall 1989 lämnade östtyska armén över Prora till tyska förbundsrepubliken. Området öppnades för allmänheten 1993.


Trots att det aldrig blev färdigbyggt, är Prora det största nazistiska byggnadsprojektet som förverkligades. Idag är det i princip bara södra hus 1 som används - de övriga bara står där och inväntar tidens dom...

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ryggan - 30 juli 2017 13:56

     

Av Ryggan - 1 oktober 2015 21:41

men... det har varit en lååång dag och jag är sjukt trött. Tänker ge upp för ikväll och återkomma i morgon med nya krafter. ...

Av Ryggan - 15 september 2015 10:20

Reseprylar från Coolstuff Joosa Powerbank Det har hänt oss nästan alla under en resa. Vi står där på flygplatsen eller sitter i turistbussen och plötsligt så varnar telefonen för att batterier håller på att ta slut. På flygplatsen visar skyltarna &...

Av Ryggan - 21 augusti 2015 11:18


Vi ska tälta i Tiveden i helgen och det ska bli så härligt att komma ut i skogen igen! Det ser ut som att vädergudarna kommer att vara med oss även om temperaturen sjunker ner mot 7 grader på natten. Underställen är nerpackade, så vi är beredda!! ...

Av Ryggan - 14 augusti 2015 08:13

Ikväll ska vi gå på föreställning vid Konunga-Stollen. Årets företsällning innehållande sång, musik och eld heter  "Gruvtagen - Bergets inre väsen"     Detta utlovas:"föreställningen startar i skymningen för att få Gruvparkens unika miljö och tr...

Presentation


Denna blogg kommer att handla om resor i olika former, men framför allt om billiga resor som ger möjlighet till lite vardagsflykt, samt de små utflykterna hemmavid.
Jag skulle vilja att det blir ett levande reseforum, så lägg gärna till information om du

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ billiga-resor med Blogkeen
Följ billiga-resor med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se