Alla inlägg den 21 september 2013

Av Ryggan - 21 september 2013 23:00

... funkar även i september. Det enda som behövs är en extra tjock tröja, tjocksockar och sovsäck. Lätt som en plätt!!

   

Tivedens nationalpark – här är naturen lag
Tivedens nationalpark har en förtrollande vacker natur präglad av stora klippblock, djupa mossbevuxna dalar coh branta bergsryggar med hällmarker. Till stor del stiglös och otillgänglig men också oändligt inbjudande. Mjukaste mossa, klara sjöar och hänförande utsikt omger stigar som använts sedan urminnes tider.Tivedens spännande historia, präglas av nybyggaranda men också av stråtrövare, myter och sägner. På 1500-1600-talen kom många finnar hit för att bryta ny mark. Namnet Tiveden tror man kommer från den fornnordiska guden Ti (även kallad Tyr) och ved som betyder skog. Tiveden nämns även av många som gudarnas skog.I sagornas och trollens mest berömda skog finns en stark och levande berättartradition. I den tunga skogen och vilda naturen – bland jätteflyttblock och djupa förkastningssprickor – går tankarna osökt till övernaturliga väsen. För inte så länge sedan fanns det folk som var fast övertygade om att de sett både skogsrå, sjöjungfrur och vättar i Tiveden.

 

För guidade turer: www.tivedsguider.se

 

Det är fantastiskt vackert att vandra i Tiveden även om man inte tror på tomtar och troll och det finns vandringsleder för alla. Vill man inte bo i tält ute i naturen utan föredrar en camping eller stuga, så finns Stenkällegårdens camping i närheten av nationalparken. Här finns en liten livsmedelsbutik, restaurang och café och möjlighet att hyra kanot eller åka slalom beroende på vilken säsong man är där. 

 

I Tiveden finns även  Tivedens mat  -  en krog i skogen, en mysigt inredd restaurang i en gammal ladugård med väldigt god mat. Menyn är svensk/fransk-klassisk. Den ändras då coh då och finns bara skriven på griffeltavla i restaurangen. En klassisk restaurangmeny med kött och fisk, förrätter, varmrätter coh barnalternativ. 

    

Vid informationscentret inne i Nationalparken finns kartor över olika vandringsleder och en pump där man kan fylla sin fältflaska med friskt källvatten innnan an beger sig till skogs. 

 

Vi valde den korta Stenkällerundan på ca 2,5 km och vi hann mer eller mindre bara upp till första utisktsplatsen innan vi tog fika för att orka fortsätta till Stenkälla.

  

Den storslagna naturen i Tiveden.

 

       

När vi vandrat färdigt åkte vi till Vitsand för att kolla in stranden. Lite för kallt för att bada dock...

 

Efter vandring och strandspaning åkte vi tillbaka till tältplatsen. Sambon provsov luftmadrassen och vaktade tältet medan jag och M gick ut på svampjakt. Utdelningen blev inte så stor, men några kantareller lyckades vi trots allt hitta. Väl tillbaka fick sambon det stora nöjet att rensa svampen medan jag och M satt och gottade oss i solen. 

     

Medan jag grillade köttet till middagen, grillade M sin mössa som hade blivit kaffevåt. Till förrätt serverades de få kantareller vi lyckats spåra tillsammans med tomat och halloumiost. 

   

Resten av kvällen satt vi i brasans sken.

 

Sent omsider gjorde månen entré.

  

Presentation


Denna blogg kommer att handla om resor i olika former, men framför allt om billiga resor som ger möjlighet till lite vardagsflykt, samt de små utflykterna hemmavid.
Jag skulle vilja att det blir ett levande reseforum, så lägg gärna till information om du

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards