Alla inlägg under september 2013

Av Ryggan - 22 september 2013 10:15

Att vakna med regndropp på tältduken är väldigt mysigt. Att äta frukost i förtältet med regnet hällandes utanför är också mysigt. Att ge sig ut på vandring i spöregn är mindre mysigt. Vi packade alltså ihop oss och åkte hem när frukost en var avklarad.

   

Av Ryggan - 21 september 2013 23:00

... funkar även i september. Det enda som behövs är en extra tjock tröja, tjocksockar och sovsäck. Lätt som en plätt!!

   

Tivedens nationalpark – här är naturen lag
Tivedens nationalpark har en förtrollande vacker natur präglad av stora klippblock, djupa mossbevuxna dalar coh branta bergsryggar med hällmarker. Till stor del stiglös och otillgänglig men också oändligt inbjudande. Mjukaste mossa, klara sjöar och hänförande utsikt omger stigar som använts sedan urminnes tider.Tivedens spännande historia, präglas av nybyggaranda men också av stråtrövare, myter och sägner. På 1500-1600-talen kom många finnar hit för att bryta ny mark. Namnet Tiveden tror man kommer från den fornnordiska guden Ti (även kallad Tyr) och ved som betyder skog. Tiveden nämns även av många som gudarnas skog.I sagornas och trollens mest berömda skog finns en stark och levande berättartradition. I den tunga skogen och vilda naturen – bland jätteflyttblock och djupa förkastningssprickor – går tankarna osökt till övernaturliga väsen. För inte så länge sedan fanns det folk som var fast övertygade om att de sett både skogsrå, sjöjungfrur och vättar i Tiveden.

 

För guidade turer: www.tivedsguider.se

 

Det är fantastiskt vackert att vandra i Tiveden även om man inte tror på tomtar och troll och det finns vandringsleder för alla. Vill man inte bo i tält ute i naturen utan föredrar en camping eller stuga, så finns Stenkällegårdens camping i närheten av nationalparken. Här finns en liten livsmedelsbutik, restaurang och café och möjlighet att hyra kanot eller åka slalom beroende på vilken säsong man är där. 

 

I Tiveden finns även  Tivedens mat  -  en krog i skogen, en mysigt inredd restaurang i en gammal ladugård med väldigt god mat. Menyn är svensk/fransk-klassisk. Den ändras då coh då och finns bara skriven på griffeltavla i restaurangen. En klassisk restaurangmeny med kött och fisk, förrätter, varmrätter coh barnalternativ. 

    

Vid informationscentret inne i Nationalparken finns kartor över olika vandringsleder och en pump där man kan fylla sin fältflaska med friskt källvatten innnan an beger sig till skogs. 

 

Vi valde den korta Stenkällerundan på ca 2,5 km och vi hann mer eller mindre bara upp till första utisktsplatsen innan vi tog fika för att orka fortsätta till Stenkälla.

  

Den storslagna naturen i Tiveden.

 

       

När vi vandrat färdigt åkte vi till Vitsand för att kolla in stranden. Lite för kallt för att bada dock...

 

Efter vandring och strandspaning åkte vi tillbaka till tältplatsen. Sambon provsov luftmadrassen och vaktade tältet medan jag och M gick ut på svampjakt. Utdelningen blev inte så stor, men några kantareller lyckades vi trots allt hitta. Väl tillbaka fick sambon det stora nöjet att rensa svampen medan jag och M satt och gottade oss i solen. 

     

Medan jag grillade köttet till middagen, grillade M sin mössa som hade blivit kaffevåt. Till förrätt serverades de få kantareller vi lyckats spåra tillsammans med tomat och halloumiost. 

   

Resten av kvällen satt vi i brasans sken.

 

Sent omsider gjorde månen entré.

  

Av Ryggan - 8 september 2013 19:18

Prenumerera GRATIS på Jorden Runts Nyhetsbrev
Jorden Runts Nyhetsbrev bjuder på unika resenyheter, tips och läsartips.


Gå in på www.jordenrunt.nu och fyll i din mailadress.

Nästa Nyhetsbrevet – Nr 28 – Fredag den 13 september 2013



 


Av Ryggan - 8 september 2013 18:46

 

Den nyligen lanserade mobil-appen Anywake;
en finurlig och rolig väckarklocka för oss som älskar att resa.


Precis som vanligt ställer du tiden du vill vakna, men i stället för ett jobbigt alarm så vaknar du upp till ljudet av en stad någonstans i världen. Du har sedan en minut på dig att gissa var du befinner dig. Lite av en julklappsöverraskning varje morgon, samtidigt som Anywake kräver att din hjärna börjar arbeta direkt och på så vis släppa taget om sömnen.


 
Det ska sägas att det Lufthansa som ligger bakom detta. Ovanligt innovativ marknadsföring; gissar du rätt får du en rabattkod på en flygresa till just detta resmål.



Läs mer här: www.anywake.com

Av Ryggan - 5 september 2013 13:02

Vid dagens besök hos frisören läste jag en artikel om Lissabon i Amelias augustinummer. Läs artikeln nedan:


Billig shopping, prisvärda restauranger och världens bästa vandrarhem - Lissabon är en av Europas best budgetvänliga huvudstäder just nu!


Att bo på vandrarhem behöver inte längre vara synonymt med våningssängar och bakfulla backpackers. Idag finns en rad moderna vandrarhem runtom i Europa som lockar med snygg, orginell och smart inredning. De flesta erbjuder dessutom lyxigare enkel- och dubbelrum - till betydligt bättre priser än många budgethotell.

Tydligast märks denna utveckling i Lissabon. Det portugisiska huvudstaden är världens bästa resmål för den som vill bo snyggt med liten budget. Vid den senaste Hoscarsgalan, vandrarhemsbranchens motsvarighet till Oscar, tog Lissabon storslam.


Ett av de prisade vandrarhemmen är Travellers House, ett citychict boende på en av Lissabons bästa shoppinggator. I receptionen erbjuds gratis lånepaddor och guidade turer med olika teman. Till frukost serveras äggröra och toast á la minute.


Det är inte bara billigt att bo i Lissabon. Enligt Forex senaste storstadsindex är det en av Europas billigaste storstäder just nu, efter Budapest, Riga och Tallin. Här får man betydligt mer för pengarna än i exempelvis Rom, Paris eller Bryssel.


Det gör det förstås roligare att både shoppa och gå ut och äta. I Lissabon kan man unna sig lyxiga restaurangbesök utan att det behöver kosta skjorta.

 

Bra helgtips!


Hostel & Hotell

  • Living Lounge Hostel
    Designvandrarhem med rum inredda av olika konstnärer. Toalett och dusch i korridoren. Svårslaget läge, mitt emellan shoppingkvarteren Chiado och Baxia. Det är dock ganska lyhört, så glöm inte öronpropparna!
    Dubbelrum från ca 260 kronor/person inklusive frukost.
    www.livingloungehostel.com

  • Travellers House
    Chict vandrarhem som har utsetts till världens bästa vandrarhem flera år i rad. Toppenläge, på shoppinggatan Rua Augusta.
    Dubbelrum från ca 250 kronor/person inklusive frukost.
    www.travellershouse.com

  • The Independenente
    Nyöppnat vandrarhem/budgethotell i Bairro Alto. Här finns 13 stora, ljusa rum med våningssängar, men också fyra sviter med hotellstandard. I bottenvåningen ligger budgetrestaurangen The Decadente.
    Svit ca 900 kronor inklusuve frukost.
    www.theindependente.pt

  • International Design Hotel
    Fyrstjärningt hotell med svårslaget läge. Rummen finns i olika storlekar - från cocoon till XL - och fyra olika teman: Urban, Zen, Pop och Tribe.
    Dubbelrum från ca 1100 kronor inklusive stor frukostbuffé.
    www.idesignhotel.com

"Spårvagn är ett billigare alternativ till turistbussarna"


Se & Göra

  • Mude
    Mude, Lissabons mode- och designmuseum, är ett måste för alla modeintresserade.
    Fri entré.
    Stängt måndagar.
    Adress: Rua Augusta 24
    www.mude.pt

  • Spårvagn 28
    Lissabon är en promenadvänlig stad men när man är trött i benen rekomenderas en tur med spårvagn 28, ett billigare och mer genuint alternativ till turistbussarna.

  • Belém
    Ta spårvagn 15 till stadeselen Belém i stadens utkanter. Här väntar en världsarvslistad katedral och ett av stadens populäraste konditorier, Antiga Confeitaria de Belém. Deras Pastel de Nata, ett frasigt bakverk med äggkräm, får både lokalbefolkningen och turister att vallfärda.
    www.pasteisdebelem.pt

  • Cascais
    En dryg halvtimme utanför Lissabon ligger badorten Cascais. Gör en dagsutflykt hit när du längtar efter en dag på stranden. Grannstaden Estoril brukar kallas Portugals Monte Carlo.

Snabbfakta:

Ta dig hit:Tap flyger direkt från Stockholm eller Köpenhamn till Lissabon från ca 2200 kronor t/r. Ving och Airtours har paketresor till Lissabon, prisexempel 3203 kronor med två hotellnätter. Solresor har charter till Estorilkusten.

Bästa tid att resa hit är april - oktober med undantag för mitten av juli - augusti.


Av Ryggan - 2 september 2013 13:51

http://www.expressen.se/res/charter-till-albanien-nasta-sommar/


Charterbolaget Apollo introducerar resor till Albanien sommaren 2014.

 


Albanien har länge varit det enda Balkanlandet utan charter från Sverige, men nästa sommar blir det ändring på det. Apollo startar resor till badorten Saranda med flyg till grekiska Korfu mindre än en timmes båtresa bort.

-Albanien är ett nytt spännande land med fantastiska möjligheter till sol, bad och upplevelser, säger Apollos VD Nina Hornewall.


Stora förändringar

Landet som levde under en sluten kommunistdiktatur från andra världskriget fram till 1992 har genomgått stora förändringar de senaste decennierna, bland annat inom turistindustrin.


-Det har varit en explosion i att bygga hotell. De håller en bra standard. Det är rent och fint och fantastsiskt billigt, menar Nina Hornewall.


Greklandsexperten Apollo har också några grekiska nyheter till sommaren 2014:

* Sivota: By med sju badvikar på grekiska fastlandet nära Korfu. En plats för stilla liv och cykel- eller båtutflykter.

* Mykonos: Lyxig partyö med särskild dragningskraft hos gaypubliken, men där finns också lugn och ro i de mindre byarna.

* Kalamata: Staden Kalamata präglas av grekiskt vardagsliv medan lyxresorten Costa Navarino erbjuder golf och träningsmöjligheter.

Presentation


Denna blogg kommer att handla om resor i olika former, men framför allt om billiga resor som ger möjlighet till lite vardagsflykt, samt de små utflykterna hemmavid.
Jag skulle vilja att det blir ett levande reseforum, så lägg gärna till information om du

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards