Senaste inläggen

Av Ryggan - 29 augusti 2014 10:13

Jag hade åkt bums om jag haft fler semesterdagar!!


Norrskensutflykt på Island inkl. flyg

Centerhotel Plaza, Reykjavik


Från

3645 SEK
/ per person för 3 nätter

Tre nätter på mytomspunna Island med Norrskensutflykt, restaurangrabatter, flyg och flera valbara utflykter

Ta chansen att under tre dagar uppleva mytomspunna Island med sina drömlika landskap, gejsrar, vulkaner och varma källor. Med Reykjavik som utgångspunkt kommer du att få uppleva en Norrskensutflykt* och du kan även välja till en Gyllene Cirkeln-utflykt med några av Islands mest attraktiva sevärdheter, eller varför inte en spännande valsafari!

Moderna och klassiska Centerhotel Plaza är en perfekt bas för att utforska Reykjavik och den vackra isländska naturen utanför huvudstaden. Detta bekväma boende är ett av stadens bäst belägna hotell och är en del av stadens rika kulturarv. Hotellet är känt för sin frukostbuffé (som givetvis ingår i våra erbjudanden) och efter en dag av utforskande kan du koppla av i den mysiga hotellbaren Plaza Bar.

Från hotellet är det nära till barer, restauranger och shopping på huvudgatan Laugavegur. För den musikintresserade är ett besök till den imponerande konserthallen Harpa absolut värt ett besök.

* Bra att veta
Norrsken är ett naturfenomen som vi - även om vi håller tummar och tår för det, tyvärr inte kan garantera att du får uppleva.

Av Ryggan - 29 augusti 2014 08:06

Nu känner jag mig lättad!

 

Isländska tidningen Morgunbladid skriver i natt att ett utbrottet är bekräftat vid Bardarbunga. Utbrottet ska ha skett norr om Dyngjujökull och under glaciären. Islands meteorologiska institut varnar på sin hemsida att utbrott pågår och det ska vara en 150 meter lång spricka där lavan flödar ut. Under morgonen utlystes högsta beredskap för nytt utbrott. Ingen vulkanaska har dock upptäckts.


Utbrottet gav utslag på instrumenten vid midnatt. Några timmar senare uppgavs att den seismiska aktiviteten verkar ha lugnat sig. Enligt Morgunbladid tyder den låga frekvensen på skalven att utbrottet inte har skett under glaciären. Ett stort utbrott skulle kunna leda till liknande problem för flygtrafiken som askmolnet från Eyjafjallajökull gjorde 2010, skriver TT.

I natt uppgavs det att i nuläget påverkas inte flygtrafiken till eller från Island under fredagen. Men fram tills gryningen är luftrummet ovanför vulkanen stängt.

Av Ryggan - 27 augusti 2014 18:42

... som hette Eyjafjallajökull. Den satte för fyra år sedan stopp för en planerad resa till Korsika.


Läste i DN att vulkanen Bárdarbunga på Island haft över 700 jordskalv det senaste dygnet, och att den eskalerande aktiviteten i Bárdarbunga väcker oro i Europa eftersom man fruktar att ett utbrott skulle leda till inställda flygningar. Just nu ligger Islands meteorologiska instituts varningsnivå på orange, den näst högsta nivån. De senaste dagarna har flera skalv uppnått en femma på richterskalan.


Jag ska åka till Sardinien den 9 september. Tänk om ännu en vulkan sätter stopp för en resa! I så fall får jag nog ta och skaffa en ny hobby.

    

Av Ryggan - 20 augusti 2014 13:19

M har bokat boende via booking.com i Alghero på Sardinien. Hostello 8 som verkar ligga ganska centralt.

 

Ett dubbelrum med delat badrum kostar för 4 nätter 160 Euro, vilket med dagens valutakurs betyder att vi ska betala 732,50 kr/person. Helt OK!!

Av Ryggan - 17 augusti 2014 19:45

Det var riktigt busväder när vi vaknade och den där promenaden runt ön blev inte av idag heller. Vi åt frukost med det stormande havet alldeles utanför fönstren och sen gjorde vi inte så mycket mer. Med tanke på vädret kändes den korta lilla färjeturen alldeles lagom. Efter att vi hittat bilen bar det av mot Göteborg och, för min del, en väntande tågresa hem där jag satt och lyssnade på Ann Rosmans bok om just Marstrand - Porto Francos väktare.


Nu är jag tillbaka hemma i vardagen igen!

Av Ryggan - 16 augusti 2014 23:30

Vi ankom färjeläget vid Marstrandsön runt 14-tiden och fick cirkla runt en god stund innan vi hittade en parkering. Så åkte vi färjan Lasse-Maja över till själva ön, vilket kostade 25 kronor t/r och tog ca 3 minuter.

 

Vi checkade in på Villa Maritime och fick en hel lägenhet med stor balkong och havsutsikt till förfogande. Synd att vi inte hade med en flaska vin att avnjuta i solen på balkongen.

 

Vi gick längs hamnen och tittade på de vackra husen och tog oss längs små gator upp till fästningen för att hinna med den sista guidade turen för dagen.

 

Guidningen var alldeles lagom och väldigt intressant. Vi fick lära oss om hur fästningen byggdes och om fångarna som fick släpa sten till själva fästningsbygget. De arbetade mot lön och om de blev sjuka fick de ingen lön och således ingen mat. Tack och lov, så tyckte öns societet att fångarna var intressanta och kom för att titta på dem och slänga mynt och mat till dem. Ungefär som djur i bur. Det var dock tack vare dessa fina damer och herrar som fångarna överlevde. Vi fick även lära oss att man på Carlstens fästning var först med att prova enskilda fängelseceller enligt Philadelphiamodellen. Tre fångar stängdes in i var sin väldigt liten cell med en säng och en toalett (ett hål i väggen). Där skulle de sitta under fem år utan någon kontakt med människor. En gång om dagen fick de mat genom en lucka och en gång om året fick de under en timmes tid pratat med en präst genom matluckan. Två av dem dog redan under första året. Den tredje fången överlevde men blev galen och spärrades in på mentalsjukhus under resten av sitt liv. Bilden av mannen till häst har han ritat med blod på väggen.

 
Efter utvärdering av projketet kom man fram till att det var en särdeles framgångsrik fångvård. Philadelphiamodellen ligger som grund för det fångvårdssystem som Sverige har idag.


De adelsmän som satt fängslade på fästningen behandlades något annorlunda än pöbeln. De hade tillgång till 2 rum och en betjänt, en timmes promenad om dagen och ett krogbesök i veckan nere i Marstrandsbyn. Inte så illa.

Från tornet beundrade vi utsikten.

 
Så återvände vi ner mot kajen och gick förbi Badhusplatsen, även kallad Kungsplanen eftersom Kung Oscar II tillbringade somrarna här.

 

Det fina vädret försvann och det började blåsa upp. Den tänkta promenaden runt ön kändes inte så lockande i stormen och vi gick istället och satte oss på en servering och åt mat och drack öl. Vädret blev inte bättre och det blev inte mer gjort. Vi besökte några olika barer och pratade med seglarfolk till dess det var dags att gå till sängs.

 

Av Ryggan - 14 augusti 2014 12:53

 

En tur till Marstrand väntar på lördag till söndag. Vädret ser något bättre ut nu än vad det gjorde i början av veckan.
 

Trots  att sommaren börjar lida mot sitt slut, så var det fullbokat på de hotell som finns på Marstrand. Vi fick dock tag i ett rum på lyxiga Villa Maritime som ligger längst nere vid kajen. Priset var väl saftigt med sina 2 100 kr/natt, men så går det när man inte planerar i god tid.   

Om vädret håller i sig hoppas jag att vi ska hinna med både ett besök i fästningen samt en promenad runt ön.

Av Ryggan - 14 augusti 2014 12:10

Marstrand ligger ca 45 kilometer nordväst om Göteborg. Hit tar du dig med bil, buss eller båt. Eftersom biltrafik är förbjuden på Marstrandsön får du som åker du bil eller buss ta färjan från Koön till Marstrandsön. Koön ligger 100-150 meter öst om Marstrand och färjeöverfarten tar bara ett par minuter.


Färjan mellan Koön-Marstrand går hela dygnet och har tidtabellsnr 322. Dagtid går den varje kvart och under natten går den varje halvtimme efter kallelse. Biljett köps i kiosken/gatuköket bredvid färjeläget. Skulle dessa vara stängda löses biljett på färjan. Biljetten kostar för närvarande 20:- för vuxna och 15:- för barn och gäller för tur- och returresa. Biljetten behöver endast stämplas och uppvisas vid resa från Koön till Marstrand.
  

Tidigare var skeppsfrakt, handel och fiske stadens huvudnäringar, men fisket har gått upp och ner i takt med tillgången på sill, vilket styrt stadens ekonomi. Marstrand har drabbats av krig flera gånger under både dansk-norsk och svensk tid. De traditionella näringarna gick tillbaka kraftigt under 1800-talet, men samtidigt blev Marstrand en av landets tidigaste och populäraste badorter, som fick extra hög status tack vare kung Oscar II:s årliga besök.


Marstrandsön har en trähusstad och är ett betydande turistmål och Sveriges seglingsmetropol. Marstrand är årligen utgångspunkt för Marstrandsregattan, Match Cup Sweden och andra stora seglingsmästerskap.


Historia:

Redan på 1100-talet upprättade Harald Gille ett kloster på Marstrandsön men staden Marstrand grundades först på 1200-talet av kung Håkon Håkonsson (död 1263). Detta skedde före år 1226 då det i hans saga, skriven av islänningen Sturla Þórðarson, beskrivs att "... han lät bygga Marstrand och många andra öde öar i Viken". Danske kung Kristian I kröntes till kung av Norge 1499 i Marstrand (han blev Sveriges kung 1457). Vid freden i Roskilde 1658 blev Bohuslän och därmed Marstrand svenskt.


Samma år beslutade Carl X Gustav att bygga Karlstens fästning på öns högsta topp för att försvara Marstrand, där en del av den västsvenska flottan låg. På 1680-talet förstärktes fästningen genom att tornet gjordes runt och högre, samt att murarna höjdes. I början av 1700-talet stod vallarna som omsluter den stora borggården färdiga. Under 1700- och 1800-talen byggdes de yttre delarna. 1860 rapporterades fästningen vara färdigbyggd.


Fästningen har blivit anfallen två gånger och båda gångerna föll fästet i angriparnas händer. År 1677 intogs Carlsten av Gyldenlöwe, dansk ståthållare i Norge. 1719 erövrade den norske amiralen Tordenskjold fästningen.
Båda gångerna fick svenskarna tillbaka Carlsten genom förhandlingar och fredsslut. 1882 lades fästningen ner som militär befästning.


Fångarna:

Att släpa sten till fästningsbygget var ett hårt arbete. För att få tillräckligt med arbetskraft infördes ett nytt straff i den svenska lagen: "Marstrandsarbetet". Från hela landet fördes förbrytare som skulle ingå i arbetsstyrkan. De var mördare, stortjuvar, förfalskare och våldtäktsmän, men också enklare förbrytare som småtjuvar och lösdrivare. Straffets längd varierade från några år till livstid.

För att förhindra rymningar var fångarna försedda med en tvåkilos järnkula fäst med kätting runt ena fotleden. Besvärliga och rymningsbenägna fångar kunde få bära en så kallad järnkrona, ett fängsel som kunde väga upp till 36 kilo. Det hårda arbetet och de usla levnadsförhållandena gjorde att dödligheten var stor. Vissa vintrar dog upp till 20 procent av fångarna. Marstrandsarbetet avskaffades 1854 och de flesta fångarna flyttades då till Göteborg.

Dess mest kände fången var den framgångsrika tjuven Lars Larsson Molin, mer känd som "Lasse-Maja". Genom att klä ut sig till kvinna lyckades han länge undgå lagens långa arm, men greps slutligen och dömdes 1813 till livstid Marstrandsarbete. Tack vare de kokkunskaper han lärt sig som "kvinna" avtjänade Lasse-Maja stora delar av sitt straff som kock. År 1839, efter 26 års fångenskap på Carlsten, benådades han av kung Karl XIV Johan.
 
Frihamnen:

När du som besökare kliver iland på stenkajen kan det var spännande att veta att den byggdes under Porto Franco-perioden. 1775 beviljar Gustav III att göra Marstrand till frihamn, en ort som stod i direkt förbindelse med världshaven. Den löd förvisso under sitt lands lagar men sågs som en stat i staten.


Varor som skulle från Marstrand till exempelvis Göteborg fick förtullas, något som ledde till en omfattande smugglings och kaparverksamhet. Med Porto Franco avtalet fick ön tullfrihet, näringsfrihet och religionsfrihet. Tullfritt så länge varorna inte skeppades från Marstrand. Näringsfriheten innebar att man inte tillämpade det hårt styrda skråtvånget på ön. Och slutligen religionsfriheten som bjöd en tillflyktsort bland annat för judiska familjer. Skandinaviens första synagoga ligger i Marstrand, på Fredriksborg – förvarsbefästningen i öns norra inlopp. Till ön kom också politiskt engagerade fransmän och förmögna adelsmän som satte sig själva och sin förmögenhet i säkerhet eftersom franska revolutionen pågick under samma tid.


En av paragraferna i Porto Franco brevet (som senare kom att ändras) innebar en amnesti för brott som inte hade med liv eller ära att göra. Exempel: En handelsman i Göteborg ber en anställd att sätta upp en filial på Marstrandsön. Han skickar med denne – låt oss kalla honom Tjufstedt en summa pengar, 3000 riksdaler. Under resan till Marstrand kommer Tjufstedt på bättre tankar och när han går i land på ön har han fattat ett beslut. Då han anmäler sig och talar om sitt ärende, vilket alla som kom till ön fick göra, förklarar han att han förskingrat pengar för sin arbetsgivare och nu avser att slå sig ned på ön och öppna konkurrerande verksamhet. Brottet hade varken med liv eller ära att göra och därmed var Tjufstedt säker, i alla fall så länge han inte lämnade Marstrandsön.


Åtskilliga var de gäldenärer som flydde till Marstrand och enligt den så kallade ”speculantlistan” flydde mer än 500 personer för ”gäld”, men det fanns åtskilliga andra orsaker. En friherre angav ”derangerad ekonomi” istället för det vanliga ”gäld” medan en drängen A.P sökte fristad för att undvika äktenskap. En annan dräng Lars A och ”pigan Märta” begav sig till Marstrand för att gifta sig mot svärföräldrarnas vilja.

Frihamnsprivilegierna, i kombination med att man dessutom var inne i en period med god silltillgång, gjorde Marstrand till en av landets förmögnaste städer. Många lockades till staden och befolkningen tredubblades på kort tid från runt 500 till 1 500 invånare.

Den svenska staten tjänade dock inte så mycket på frihamnen som man hade räknat med, inte minst på grund av en omfattande smuggling. Stadens styresmän tyckte dessutom att det kunde vara nog med brottslingar och utländska handlare, och begärde att frihamnsprivilegierna skulle dras in, vilket skedde 15 maj 1794. Vad man inte hade räknat med var att sillperioden som startat 1747 skulle ta slut 1808 vilket gjorde att Marstrand återigen blev en fattig småstad.

Många lockades att avsegla till Marstrand med stulen reskassa och svenska staten tjänade inte så mycket på frihamnen som man räknat med. Stadens styresmän tyckte dessutom att det kunde vara nog med brottslingar och frihamnsprivilegierna drogs in 1794. Men innan dess – tänk dig den samling människor som befann sig på den lilla ön! Huset dit alla gick för att anmäla sig och ange sitt ärende till ön finns kvar än idag – Högvakten beläget intill Silverpoppeln. Du passerar det innan du går uppför fästningsbacken.

Häxorna:

När du är i närheten av Silverpoppeln, passa på att titta på Rådhuset, den gammalrosa stenbyggnaden. Trädet, Silverpoppeln planterades 1886 och byggdes 1647. Det är Bohusläns äldsta offentliga stenbyggnad och i entréplanet ligger Marstrands bibliotek. Men… byggnaden har en mörk historia. Under häxprocesserna 1669-1672 hölls rättegångarna mot dem som var anklagade för trolldom i de rum där biblioteket är idag, och i källaren hölls de anklagade fängslade. Man vågade inte sätta dem uppe på Carlstens fästning med de ”vanliga” fångarna eftersom man inte visste vad som kunde hända då …
 

Presentation


Denna blogg kommer att handla om resor i olika former, men framför allt om billiga resor som ger möjlighet till lite vardagsflykt, samt de små utflykterna hemmavid.
Jag skulle vilja att det blir ett levande reseforum, så lägg gärna till information om du

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards